A-
A+
Timo Korpi (vas.) ja Juha Valkama opettavat WinNovassa Porissa tulevia autonasentajia. Teoriaoppi annetaan koululla, iso osa käytännön oppimisesta tapahtuu työssäoppimisjaksoilla autoalan yrityksissä.
Jukka Silvast
Heti toiminnallista muutosta autossa ei välttämättä huomaa edes asentaja.
Jukka Silvast
Uusien ja uudehkojen autojen huoltaminen kotikonstein on WinNovan autoalan opettajien Timo Korven ja Juha Valkaman mukaan hyvin rajattua. Miehet hymyillen heittävät, että autotehtaat ovat peittäneet muovisuojuksin konetilassa sellaisen, mihin maallikon ei pidä edes koskea.
– Lasinpesimen nesteen lisäys, rengaspaineiden mittaus ja pintojen peseminen, Korpi luettelee maallikolle sopivat työt.
Jos vanhemman auton konetilaan pystyi tarttumaan reilusti työkaluin ja mututuntumalla rasvaten vieläpä kätensä, uuden auton moottorin öljypinnan tarkastaminen on ehkä helppo, mutta mahdollinen öljynmäärän lisäys jo vaikeampi operaatio.
– Huoltoliike tai kunnollinen varaosaliike, josta rekisterinumeron perusteella saa selville moottorin tyypin ja sen tarvitseman öljynlaadun, Korpi opastaa öljynvalintaan.
Korpi ja Valkama sanovat, että väärät valinnat voivat hyvinkin tietää isompaa remonttia, esimerkiksi dieselin huikkassuodattimen tukkeentumisen.
– Merkkivalo toki syttyy varmaankin kojetauluun ennen matkan pysähtymistä, Valkama tarkentaa.
Sähköisten pysäköintiijarrujen jarrupalojen vaihdon saa suosiolla jättää huoltamolle, koska usein kyseinen jarru tarvitsee testerin, jolla jarrut ns. ajetaan huoltoasentoon ja säädetäänkin testerin kautta.
Tuoreen autokannan huoltoihin liittyy opettajien mukaan monia ulottuvuuksia. Takuiden säilyminen ei edellytä merkkiliikettä huoltamaan, joten asiakkaalle jää paljon valinnanvaraa. Paitsi, että automerkkien erilaiset järjestelmät tuovat haasteensa monimerkkikorjaamoille ja palvelukyvylle, myös autojen päivittäminen tai päivittyminen ei ole aivan itsestään selvyys.
Korpi kertoo, että autonvalmistajat päättävät silloin tällöin velvoittaa merkkiliikkeet kampanjoiden merkeissä ohjelmoimaan autoa uudelleen. Trafin tiedostoihin tulee turvallisuuteen liittyvät päivitysvaatimukset, mutta osa tiedosta jää valmistajan ja huoltoliikkeen väliseksi. Valmistaja on esimerkiksi velvoittanut merkkiliikkeet tekemään johonkin automalliin toiminnallisen päivityksen. Se voi olla vaikkapa automaattivaihteisiin liittyvän ohjainlaitteen päivitys, jonka tehdas on todennut käyttäjäkokemusten mukaan tarpeelliseksi vaiheiston optimaalisen toiminnan takaamiseksi.
Korpi sanoo, että autoa ostavan kannattaa tarkistaa merkkiliikkeestä, onko kyseiseen ajoneuvoon avoimia kampanjoita. Pienen päivityksen tekemättä jättäminen voi johtaa kalliimmankin osan hajoamiseen.
– Heti toiminnallista muutosta autossa ei välttämättä huomaa edes asentaja, mutta päivitys tekee pienen ohjaavan muutoksen toimintaan ja hyöty tulee esiin pitkässä juoksussa.
– Usein testeri tekee päivityksen automaattisesti muun huoltotyön ohessa. Lähes jokaisessa määräaikaishuollossa jotain päivitetään autoon.
Elämme syyskuun loppua ja autoilijan tarvitsee varautua pakkasiin. Sitä on vaikkapa jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden tarkistaminen ja tuulilasin sisäpuhtaus.
Talvikauden rengastustakin pitää miettiä. Renkaisiin pätevät uudet tieliikennelain määräykset. Laki astui voimaan 1.6. 2020.
Laki sanoo: ”Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Samalla myös traktorien ja L-luokkien ajoneuvojen talviajan rengasvaatimuksia on tarkistettu.
Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.”
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma