A-
A+
Shindossa käytetään käsiä, kyynärvarsia ja polvia toisen kehoa kuunnellen. Joona Sinisalon keho kesti kovempaakin kosketusta, mutta joitakin asiakkaita voi koskea vain hennosti rapsuttaen.
Salli Saastamoinen
SV SALLI SAASTAMOINEN
Kymmenen vuotta sitten kulttuurituottajaksi kouluttautuneella ja musiikkipromoottorina työskennelleenä Laura Kokkosella puhkesi astma.
– Se oli ensimmäinen merkki kehoni pahoinvoinnista, mutta en höllännyt tahtia. Kävin hakemassa astmacocktaileja ja kortisonipiikkejä ja jatkoin vauhdilla eteenpäin. Sitten iski burn out. En pysynyt hereillä, paino nousi ja muisti pätki.
Pikkuhiljaa Kokkonen alkoi kuntouttaa itseään kansalaisopiston kehonhuollontunneilla.
– Opettaja oli shindo-ohjaaja. Ajattelin, että hemmetti, mitä ituhippijumppaa. Henki kulki kuitenkin paremmin, kuin olisi ottanut avaavan astmalääkkeen.
Hän alkoi käydä säännöllisesti tunneilla, meni shindo-ohjaajakurssille, valmistui ja jatkokouluttautui Jomon-Shindo hoitajaksi sekä opiskeli kiinalaista lääketiedettä ja luontaishoitajille suunnattuja terveydenhoidon perusopintoja.
Tänä päivänä hän hoitaa ja kouluttaa toisia shindon saloihin ympäri Suomen sekä Ihmishuoltamo-nimisessä hoitolassa Tampereella. Kaukaisin ohjaaja, jonka hän on kouluttanut, asuu tällä hetkellä Australiassa.
Laura on kouluttanut myös Ulvilassa asuvan Katriina Randellin shindo-ohjaajaksi.
– Katriina on peruskoulutukseltaan kätilö eli shindoa tekevät myös jotkut terveydenhoitoalan ammattilaiset.
Shindo-ohjaaja saa pitää venyttelytunteja, antaa yksilöohjausta ja pitää peruskursseja, joissa opitaan perusvenytyksiä ja yksinkertaistettuja hoitotekniikoita kotikäyttöön. Shindohoitaja-kouluttaja saa tehdä hoitoja ja kouluttaa uusia ohjaajia.
– Ohjaajalle ei oikeastaan ole mitään ennakkovaatimuksia. Toivottavaa on, että hän olisi perusterve, mutta pienet krempat kehossa tai mielessäkään eivät haittaa. Shindo on siitä ihana laji, että kuka tahansa voi sitä tehdä, koska venyttelyjä ja tukiasentoja pystytään mukauttamaan ja säätämään jokaiselle sopiviksi. Tärkeintä on, että löytää oman läsnäolonsa ja kunnioittavan tavan koskettaa ja kuunnella toisen kehoa.
Shindo on monipuolinen kehotyöskentelymenetelmä, johon kuuluu rentoutusharjoituksia, venytyksiä ja hoitoja.
– Hoidoissa hoitaja käy läpi hoidettavan kehoa rapsutuksilla, kyynärvarrella, polvella tai omaa painovoimaansa hyödyntäen, jolloin muun muassa faskia eli koko kehon kalvorakenne rentoutuu. Maukasta kipua saa tuntua, mutta sattua ei. Jokainen asiakas saa säädellä itse kosketuksen kovuuden. Kysymys on aina toisen kehon
kunnioituksesta.
Shindo on ollut Suomessa lähes 25 vuotta, mutta suurelle yleisölle se on tullut tutummaksi vasta viime vuosina.
– Ehkä sitä ei ole osattu markkinoida eikä ehkä uskallettu niin paljon puhua sen fysiologisista hyvistä vaikutuksista vaan menty itämaisella kyljellä eteenpäin, Laura Kokkonen arvelee.
Lajin on kehittänyt japanilainen Kazuko Kuratomi niminen nainen.
– Laji on lähtenyt äidin rakkaudesta. Kuratomin tytär oli pahasti astmaattinen. Koska tyttären lääkearsenaali oli melkoinen, lähti äiti etsimään helpotusta japanilaisesta kansanperinteestä.
Kuratomi muisti kansanparantaja-isoäitinsä sanat: ei ole väliä miten koskettaa, kunhan koskettaa kunnioituksella ja rakkaudella ja alkoi kevyesti rapsutella ja painella tytärtään. Hän kävi tietämättään läpi itämaisen lääketieteen meridiaanilinjoja, jotka ovat samoja kuin pinnalliset faskialinjamme.
Kuratomi kiertää myös opettamassa eri puolilla maailmaa. Suomessa hän on seuraavan kerran toukokuussa.
– Ihmiset ovat saaneet shindosta hyviä kokemuksia muun muassa stressiin ja kipujen lievittämiseen, koska se rentouttaa ja opettaa kuuntelemaan omaa kehoa, Laura Kokkonen kertoo.
Gallen-Kallelankatu 8
28100 Pori
Valtakatu 3
26100 Rauma