A-
A+
Maaliskuussa olin saanut vetää jo monta kohtaa yli häidemme valmistelua koskevalta tehtävälistalta. Kutsutkin olivat postissa, ja niihin oli painettu päivämäärä 6.6.2020.
Pian kuitenkin löysin itseni kuuntelemasta tv-lähetystä, jossa hallitus julisti Suomeen poikkeustilan, ja kertoi kokoontumisrajoituksista. Oli viimein pakko uskoa, että pahin uhkakuva oli toteutunut. Hääpäiväni, jota oli valmisteltu vuoden ja odotettu useamman, ei vieläkään toteutuisi.
Sekavin tuntein laitoin Messengerin laulamaan. Ilmoitin vieraille, että paikka ja kellonaika pysyisivät samoina, mutta päivämäärä vaihtuisi. Moni oli sellaista viestiä jo odotellutkin.
Häitämme oli määrä viettää Luvialla. Yrittäessäni siirtää juhlatilan varausta totesin, etten tainnut olla ainoa jonka häät olivat siirtyneet. Syyskuu oli jo aivan täyteen buukattu. Ensimmäinen vapaa viikonloppu koittaisi vasta 10.10.2020.
Häät lokakuussa. Kuvittelin, kuinka laahaisin jättimäisen harsomekkoni helmoja loskaisella kirkkotiellä. Normaalitilanteessa lokakuun olisi ollut viimeinen vaihtoehto, jolloin halusin juhlia häitäni.
– Noh, onpahan vielä aikaa säästää rahaa ja mahdollisuus laihduttaa muutama kilo lisää, lohdutin itseäni.
Kesä meni, ja elokuu vaihtui syyskuuksi. Häämekko oli odottanut pukupussissa jo melkein puolitoista vuotta, joten aloin olla huolissani. Epäröin, oliko nettikirppikseltä hankittu tylliunelma kimallevöineen sittenkään sopiva yli 30-vuotiaalle morsiamelle.
Pukuliikkeessä vuodatin huoleni ompelijalle.
– Katsotaas nyt sitten mitä sinä olet ostanut, ompelija tokaisi, ja avasi pukupussin.
Pienen tutkiskelun jälkeen hän helpotuksekseni totesi mekon näyttävän ihan siistiltä ja nykyaikaiselta. Mekon näkeminen kuitenkin vahvisti ajatuksiani siitä, ettei tyyli tuntunutkaan omalta.
Helpotuksekseni ammattiompelija tiesi, miten tilanne pelastetaan. Överileveä vannehame ja kimallevyö saivat lähteä, ja pukuun lisättiin boheemi pitsibolero. Yks kaks muutamalla pikkumuutoksella mekko oli aivan toinen, ja minä olin tyytyväinen.
Ompelijalta suuntasin kulkuni kukkakauppaan. Häitteni muututtua kesähäistä syyshäiksi ajatukseni juhlien värimaailman suhteen olivat aivan sekaisin.
Niin olivat myös floristille antamani ohjeet, jotka menivät suurin piirtein näin: boheemia mutta romanttista, kesää mutta syksyä, kirkasta mutta tummaa.
Niin vain häiden aattona pakkasimme floristin kanssa autooni kukkaset, jotka muodostivat järkevän ja kauniin kokonaisuuden. Mainittakoon myös, että heleä kimppuni kesti pitkälle toista viikkoa, vaikka kävi kanssani pienellä hotellilomallakin.
Kun häävalmistelujamme alkoi varjostaa jo toiseen kertaan koronan aalto, jouduin vaikean päätöksen eteen. Otanko riskin vai riudunko harmista?
Tulin siihen tulokseen, että koska valmistelut olivat niin pitkällä ja takana oli jo yksi pettymys, häät pidettäisiin. Laitoin ostoslistalle käsidesit ja kertakäyttöhanskat. Lisäsin ohjelmaan käsien pesua ja pyrin tekemään istumajärjestyksestä mahdollisimman väljän.
Takaraivossa jyskytti edelleen ajatus, että viimeistään silloin jos minä tai sulhanen sairastuisimme, häät olisi pakko perua.
Halusin ottaa asian puheeksi myös cateringin kanssa, josta koituisi juhlien suurin yksittäinen kustannuserä. Ihana paikallinen yrittäjä lupasi olla asiassa ymmärtäväinen, jos pahin tapahtuisi. Sen kuuleminen oli iso taakka pois omalta sydämeltäni.
Lopulta valkeni lokakuun kymmenes. Kolmisen tuntia kestänyt kaunistautuminen ammattilaisten käsittelyssä oli hääpäivän ihanimpia hetkiä, jota yhdenkään morsiamen ei kannata jättää välistä.
Olin varannut kampauksen ja meikin paikasta, jossa en ollut käynyt kertaakaan aiemmin.
Tähdet olivat kohdillaan, sillä kampaaja sai kiinni ajatuksistani heti ensimmäisellä yrittämällä. Kun kaikki oli valmista, muistan ajatelleeni tyytyväisenä, etten ole ikinä eläessäni näyttänyt näin kauniilta.
Häät pidettiin, ja kaikki meni lopulta hyvin. Kukaan ei sairastunut, ja sain vasempaan nimettömääni kolme sormusta.
Ensimmäisen niistä olin ostanut alkuperäisenä kihlapäivänäni, josta vierähti hääpäivään vielä monta vuotta. Siinä ajassa olin jo ehtinyt kadottaa sormuksen, ostaa Kultajousesta uuden samanlaisen ja löytää ensimmäisen sormukseni uudelleen.
Niinpä minulla oli lopuksi kaksi identtistä kihlasormusta. Niiden väliin sain vielä vihkisormuksen. Kokonaisuus kuvastaa hyvin matkaani kohti hääpäivää: koukeroinen, mutta tarpeeksi kimmeltävä.
Pauliina Vilpakka
morsian, 2020
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma