A-
A+
Seuratessa keskustelua suomalaisten suhtautumisesta perheen perustamiseen ja samalla laskevaan syntyvyyteen on aihetta nostaa katse vanhemmuuden vastuuseen.
Meillä Satakunnassa lähes joka tilaisuudessa kannetaan huolta maakuntamme ikärakenteesta ja heikosta syntyvyydestä sen ohella, että vahvasta työvoimatarpeesta huolimatta on väkemme harmaantumassa ennätysvauhdilla.
Samalla kun lapsia syntyy ennätysvähän ja lapsiperheisiin kohdistuvia tukitoimia tarvitaan ennätyksellisen paljon, on osa puolueista nostanut esille, että tasa-arvon, yhtenäisten työmarkkinoiden ja lasten yhtenäisten mahdollisuuksien mukaan olisi lapselle tarjottava kokopäiväinen hoitopaikka. Kaiken huipuksi tätä perustellaan lasten edun mukaisesti?
Samalla kun nähdään perusoikeutena, että lapsen kehityksen kannalta on olennaista olla vanhempien työmarkkinatilanteesta riippumatta ensisijaisesti ammatillisen osaamisen opetuksessa, on kysyttävä minne on kadonnut vanhemmuuden tahto ja taito kasvatusvastuuna?
Useat kunnat joutuvat sopeuttamaan talouttaan jo pelkästään muuttuvan ikärakenteensa vuoksi ja on surullista seurata, miten me aikuiset kuitenkin perustelemme helpomman arkemme tavoitteita lasten edun kustannuksella! Lapsi kaipaa yksilöllistä kontaktia ja vanhempiaan ensimmäisinä vuosinaan ja saa tarvittavaa hoivaa myös hoidossaan, mutta mikään itseisarvo ei voi olla, että perheen yhdessäolo ja vanhemmuus voitaisiin pitää ulkoistettuna lapsen kasvun kannalta parempana. Samalla kun julistamme subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen poiston tuomia tasa-arvon hyötyjä, lisäämme samalla painetta muun muassa ryhmäkokojen kasvattamiseen koululuokissa ja päiväkotiryhmissä, josta eniten kärsivät ne, jotka elämän alkutaipaleella sitä tukea eniten todellisuudessa kaipaisivat.
Eläessämme aktiivista ja virikkeellistä perhe-elämää, siirtykäämme teorioista tekoihin ja näin ollen mahdollistetaan ne yhteiset hetket ja tekemiset yhdessä lastemme kanssa uskoen, että me ihan tavalliset vanhemmat emme ole täydellisiä kasvattajia, mutta riittävän hyviä omille lapsillemme!
Kalle Leppikorpi
kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Rauma
Gallen-Kallelankatu 8
28100 Pori
Valtakatu 3
26100 Rauma