A-
A+
Pääministeri Marinin hallitukselle luodaan kovia paineita huhtikuun puoliväliriiheen työllisyystoimista niin hallituksen sisältä kuin ulkopuolelta. Yhtenä ihmelääkkeenä on tietenkin paikallinen sopiminen.
Hallituksen asettama kolmikantainen, paikallisen sopimisen laajentamista pohtinut työryhmä, ei päässyt yksimieliseen esitykseen määräaikaan 1.3. mennessä. Erimielisyys juontaa Elinkenoelämän keskusliiton (EK) ja Suomen Yrittäjien (SY) täydellisestä ja tarkoituksenhakuisesta haluttomuudesta kompromissiin. EK:n ja SY:n tavoitteena on, että paikallista sopimista edistettäisiin vain lakiteitse, ohi työehtosopimusten ja luottamusmiesjärjestelmän.
EK:n ja SY:n oikea karva alkaa paljastua, kun näitä tavoitteita tulee julkisuuteen. Yleensä perustelut paikallisen sopimisen kaikkivoipaisuudesta kumahtelevat onttouttaan, samaa jargoniaa toistaen Suomen jäykistä työmarkkinoista yleissitovine työehtosopimuksineen. Milloin paikallinen sopiminen lisää kilpailukykyä, milloin työllisyyttä ja tuottavuutta, ja jopa niin, että palkat nousevat?
Teollisuuden palkansaajien (TP) tuoreessa raportissa: Irti keskitetystä, kohti paikallista? – neljä myyttiä paikallisesta sopimisesta, työmarkkinatutkijat eivät ole löytäneet näyttöä edellä mainituille argumenteille. Päinvastoin TP:n raportin mukaan Suomen työmarkkinat eivät ole jäykät, paikallinen sopiminen ei lisää työllisyyttä eikä tuottavuutta. Sen sijaan se lisää työnantajien valtaa ja tekee työmarkkinoista paljon epävakaammat jopa mahdollisten lakkojen lisääntymisenä. Palkansaajien keskusjärjestöt ovat valmiit jatkovalmisteluun kiky-mallin pohjalta kolmikantaisessa työryhmässä. Tällä mallilla luotaisiin mahdollisuus paikalliseen sopimiseen järjestäytymättömille yrityksille vastaavalla ja yhdenvertaisella tavalla kuin järjestyneille yrityksille.
Kenelle paikallinen sopiminen on parasta? Työnantajille paikallisen sopimisen vieminen yksilötasolle olisi lottovoitto. Näin he pääsisivät sanelemaan palkoista ja työajoista pidikkeettä. Palkansaajalle on parasta, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusten kautta, jolloin luottamusmies ja liitto ovat pienen ihmisen turvana.
Lopuksi pitää toivottaa pääministeri Marinille ja hallitukselle voimia koronapandemian hoidossa. Hyvin sitä on hoidettu, vaikka oppositio ja oikeistomedia tekevät kaikkensa mustamaalatakseen hallitusta. Uskon, että hallitus myös näkee paikallisen sopimisen sumuverhon läpi ja tekee päätöksiä koko Suomen eduksi.
Jyrki Levonen
pääluottamusmies (sd.)
Pori
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma