A-
A+
Kahden vuoden kuluttua olemme tilanteessa, jossa kuntien toiminnoista merkittävä osa on siirtynyt maakunnan kokoisen hyvinvointialueen hoidettavaksi. Kuntien suurin toimiala tulee olemaan sivistystoimi nykyisen sosiaali- ja terveydenhuollon sijasta.
Meillä satakuntalaisilla on useasti tapana vaipua alakuloon ja ruikuttaa, kuinka huonosti meillä menee, mutta ratkaisuvaihtoehtoja esitetään kovin harvoin. Vieläkin jotkut haikailevat Satakunnan läänin perään – lääniä ei tullut eikä tule, mutta miksi emme muodostaisi Satakunnasta yhtä kuntaa. Sellaista, jota jäljempänä kuvaan.
Satakunta on Suomen viidenneksi suurin kunta Helsingin, Espoon, Tampereen ja Vantaan jälkeen. Satakunnan satama on Suomen suurin satama. Satakunnan yliopistolle on saatu kansainvälisen kampuksen mitat täyttävä kampus luento- ja opiskelutiloineen, urheiluhalleineen sekä asuntoloineen entisestä Harjavallan sairaalan alueesta. Satakunnan lentokenttäalue muodostaa ilmailupuiston, jossa kansainvälisen rahtiliikenteen hubi yhdistyy ilmailu- ja turvallisuusalan koulutukseen sekä dynaamiseen yritystoimintaan. Satakunnan lapsille luodaan terveelliset ja turvalliset koulutus- ja oppimisympäristöt sinne, mihin ne on järkevintä sijoittaa, jotta koulumatkat eivät tule kenellekään liian pitkiksi. Satakunnan ammiksesta valmistuu huippuosaajia.
Satakunnassa kenenkään ei tarvitse kadehtia toinen toistaan, sillä verorasitus on kaikille tasapuolinen. Satakunnan kunnanvaltuuston lisäksi on kunnanosavaltuustoja, joiden kautta osallistetaan alueiden asukkaita suoraan vaikuttamiseen. Digitalisaatio on mahdollistanut etätyön tekemisen ja ihmiset voivat valita asuinpaikakseen hiljaisen, maaseutumaisen alueen tai urbaanin kaupunkikeskustan. Ei tarvitse taittaa peistä siitä, missä sijaitsee Satakunnan kunnantalo, koska sellaista ei tarvita. Toimielimet kokoontuvat etänä tavalla, joka opittiin jo keväällä 2020 koronapandemian vallatessa maailman.
Yllä kirjoittamani on utopia ja sellaiseksi tarkoitettu. Tällaisiin askeliin tuskin sukupolvemme rohkeus riittää, mutta riittäisikö seuraavien sukupolvien – jääköön se nähtäväksi.
Toivotan kaikille lukijoille onnellista vuotta 2021. Tuokoon toimiva rokotus meille vapautuksen vuotta 2020 riivanneesta koronapandemiasta, jotta voimme taas tavata läheisiämme ja ystäviämme sekä matkustaa vailla rajoituksia.
Aino-Maija Luukkonen
Porin kaupunginjohtaja
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma