A-
A+
ASKO TANHUANPÄÄ
Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta vastaava johtaja, saksalainen Björn Fink sanoo hymyssä suin, ettei ole suinkaan ennustaja, kun esitän hänelle laajan kysymyksen aiheesta tulevaisuuden auto. Vakavoiduttuaan Fink perustelee, että hän ei ole oikea ihminen ottamaan kantaa esimerkiksi mahdollisuuteen rakentaa lentäviä autoja kaiken kansan käyttöön.
– Työskentelen autoteollisuuden parissa ja minulle tärkeintä on tietysti se, missä mennään nyt. Toki koko ajan tehdään työtä tulevaisuudenkin eteen, mutta on parempi, etten edes yritä spekuloida sellaisilla asioilla, jotka eivät ole omaa alaani, Fink vastaa diplomaattisesti.
– Täysin varmana voi pitää ainoastaan sitä, että sähkön osuus auton voimalinjana tulee merkittävästi nousemaan. Ainakin seuraavat 10–20 vuotta tehdään niin meillä kuin muillakin valmistajilla töitä sen eteen. Kysymys on investoinnista koko maailman tulevaisuuteen, hän näkee.
Fink puhuu niin ladattavista hybrideistä kuin täyssähköautoistakin.
– Lait määräävät, että autojen päästöjä on vähennettävä ja toisaalta yksityisetkin autoilijat haluavat ympäristöystävällisempiä ja samalla tietysti myös nykyistä halvempia vaihtoehtoja, perustelee Fink.
Sekä Björn Fink että puhelinyhteyden päähän saatu Valmet-Automotive -konsernin liiketoiminnan kehitysjohtaja Christian Kleinhans nostavat sähköisen ajamisen autoilun kehityksen seuraavien vuosikymmenien valtavirraksi. Kaikki alkoi verkkovirralla toimivista hybrideistä, jotka Kleinhans nimeää lähtökohtaisesti eri kehitysvaiheita yhdistäväksi teknologiaksi.
– Mennään varmaankin lähelle vuotta 2030 ennen kuin typestä tulee kiinnostava vaihtoehto sähkölle ja muille voimalinjoille. Se vaatii isoja investointeja typpi-infraan, ylipäätään typellä toimivien moottorien hyväksymistä ja samalla tietysti myös perinteisten fossiilisten polttoaineiden infran heikkenemistä tavalla tai toisella, Kleinhans miettii.
– Globaalilla tasolla vaaditaan vuosikymmeniä ennen kuin pääsemme kokonaan eroon vanhojen moottorien hiilidioksidipäästöistä. Kysymys on kehityksestä, missä Suomen ja Saksan kaltaisten maiden on kuljettava muiden kehittyneiden maiden tavoin muutoksen kärjessä. Jos näin ei käy, mitään oleellista muutosta ei ikinä tapahdu, selvittää puolestaan Fink.
Oleellisena osana kehitystä Fink ja Kleinhans nostavat esiin myös autojen yhdistettävyyden ja niissä olevan automaation.
– Jo nyt on nähtävissä, että käyttäjät odottavat autonsa olevan tavallaan kuin pyörillä kulkeva älypuhelin, ilmoittaa Kleinhans.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma