A-
A+
Olen harmistuneena ja huolestuneena seurannut nykyistä poliittista keskustelua niin kunnallispolitiikassa kuin eduskunnassa. Siitä päätellen poliitikot uskovat saavansa politiikan luottamuksen takaisin, jos he pystyvät tahallisilla väärinkäsityksillä, ivallisella suhtautumisella ja naurulla nolaamaan toisen puolueen edustajan. Uskon vahvasti, että tällainen puhe ja käytös päinvastoin entisestään vierottavat kansalaiset politiikasta ja vievät luottamuksen demokratiaan ja sen kykyyn hoitaa yhteisiä asioitamme.
On selvää, että demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu avoin ja kriittinen keskustelu, mutta sen tulee olla asiallista. Toimivan yhteiskunnan on perustuttava mielipiteenvapauteen, kansalaisoikeuksiin, tasa-arvoon ja keskinäiseen luottamukseen. Tulevaisuutemme haasteet vaativat niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin maailmanlaajuisesti luottamusta toisiimme ja aitoa yhteistyötä. Me porilaiset, satakuntalaiset ja suomalaiset tarvitsemme nyt ”yhteistuntoa”, josta Tasavallan presidenttikin uudenvuoden puheessaan puhui.
Kirkossa on opeteltu ns. kunnioittavaa keskustelua. Sen tarve nousi esiin ennen muuta kipeässä ja kirkkoa jakavassa avioliittokeskustelussa. Kunnioittava keskustelu rakentuu keskusteluosapuolten keskinäiselle arvostukselle. Oleellista on kuuntelu ja pyrkimys ymmärtää lähtökohtia, joista toisen ajattelu kumpuaa. Kunnioittavan keskustelun tavoitteena ei ole keskustelukumppanin mielipiteen muokkaaminen, vaan hänen mielipiteensä kunnioittava kuunteleminen.
Valitettavaa on, että kirkon piirissä ei ole kehuttavasti onnistuttu kunnioittavassa keskustelussa. Sen tavoite ja tarkoitus ovat kuitenkin hyviä. Olisiko siitä opiksi otettavaa myös poliittisessa keskustelussa niin kunnallispolitiikassa kuin eduskunnassa?
Pertti Rajala
Pori
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma