A-
A+
Mirka Rimpelä (oikealla) ja Timo Mansikka ovat iloisia valtakunnan tason tunnustuksesta.
Heli Kokko
Heli Kokko
Valmentaja, joukkueenjohtaja ja seurakentällä muutenkin ahkerasti toimiva Rimpelä pitää arvossa tunnustusta.
– Valtakunnan tason palkintoja tulee harvoin maakuntaan ja varsinkin vapaaehtoistyöntyöntekijöille.
Vuodesta 2021 on koronasta huolimatta tulossa juhlavuosi Rimpelälle ja koko seuralle. Palkinto osui alkuvuoteen ja syksyllä on luvassa lisää juhlia: lokakuussa vietetään omia 50-vuotissynttäreitä ja marraskuussa Noormarkun Koiton 100-vuotisjuhlaa. Koitto on yksi Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n vanhimpia seuroja.
Vuoden nuorisotoimijan palkinto myönnetään henkilölle, joka on tehnyt ansiokasta ja arvokasta työtä lasten ja nuorten liikuttamisen hyväksi ja liikunnalliseen elämäntapaan kasvattamiseksi. Nuoret ja jalkapallo ovat lähinnä palkitun sydäntä, mutta Rimpelä tekee seurassa paljon muutakin kuin johtaa ja valmentaa joukkueita. Hän muun muassa pitää yllä nettisivuja ja toimii TUL:n Satakunnan piirin jalkapallojaostossa. Hän myös järjestää erilaisia tapahtumia.
Palkinnon myöntäjät vaikuttuivat TUL:n viime vuoden taitomestaruuskilpailuista, jotka Rimpelä suunnitteli, rakensi sinne kilparadat, toimi koko illan toimitsijana ja oli viimeisten joukossa purkamassa tapahtumaa. Rimpelä on vetänyt taitokilpailuja kymmenkunta vuotta, ja viime lokakuun kilpailuissa mitaleita tuli seuralle useita.
Viidensadan euron suuruisen palkinnon Rimpelä antaa TUL:n seurojen taitokilpailuissa käytettävien jalkapallojen hankintaan.
Rimpelän omat lapset, kaksi poikaa ja tyttö, ovat kaikki urheilevaa sorttia, ja isän oma toiminta Koitossa alkoi jalkapallosta 14 vuotta sitten. Hän siirtyi kentän laidalta itse kentälle, kun vakituinen valmentaja ilmoitti jäävänsä kuukauden tauolle. Tilalle tulivat Rimpelä ja kolme muuta isää ”vähäksi aikaa”, mutta sillä tiellä ollaan.
Rimpelä toimii tällä hetkellä Koitossa 2010–2013 tyttöjen valmentajana, uuden 2014–2015 tyttöjen joukkueen auttajana, Koitto2 miesten kuutosdivarin joukkueen valmentajana ja pelaajana sekä miesten Futsal- ja salibandyjoukkueiden vetäjänä.
Futsal- ja salibandyporukka ovat edelleen koronan takia tauolla, samoin koko Koitto oli joulukuussa. Alkuvuodesta nuorten harjoitukset ovat käynnistyneet uudelleen.
– Kyllä korona on vetänyt mielialaa matalaksi. Sen huomasi kun olin tyttöjen harkkoja vetämässä ensimmäistä kertaa tauon jälkeen, tuntui että elämä taas voittaa.
Jalkapallo, salibandy ja kuntoliikunta ovat Koiton tämänhetkiset päälajit. Koitto on joukkueurheiluseura, kun taas Noormarkun Nopsa keskittyy yksilölajeihin.
Jalkapallon suosio on Koitossa kasvanut, harrastajia on yli 300. Nuorimmat, muksufutiksen harrastajat, ovat 2017 syntyneitä ja viime vuonna toimintansa aloitti yli 40-vuotiaiden ikämiesjoukkue.
– Vaikka itsekin välillä aliarvioimme omaa toimintaa, on hyvä muistaa, kuinka isoa massaa Koitto liikuttaa, pitkän linjan koittolainen Timo Mansikka muistuttaa.
Mansikka on mukana kokoamassa seuran historiikkia, jonka kirjoittaa Kristian Lindroos. Lähteinä on käytetty omien pöytäkirjojen lisäksi seuraveteraanien haastatteluja ja TUL Satakunnan piirin historiikkia. Lisäksi Olli Inbergin leikekirjat ja lajikohtaiset veteraanitapaamiset ovat olleet antoisia.
Koitto oli aikaisemmin yleisseura, jossa harrastettiin mm. voimistelua, hiihtoa, suunnistusta ja yleisurheilua. Myöhemmin 1940 - 60-luvuilla mukaan tulivat jalkapallo ja koripallo.
Seuratyö vie paljon aikaa, varsinkin kun kaikki tehdään talkoilla. Palkkalistoilla ei ole ketään hoitamassa ns. juoksevia asioita, vaikka seuraa pitääkin pyörittää kuin pientä yritystä.
Miehet tuumaavat kuitenkin, että seuratoiminta antaa enemmän kuin ottaa. Uusia vapaaehtoisia on vaikea houkutella mukaan, mutta Timo Mansikka on optimisti:
– Ei kannata murehtia, kyllä aina joku ilmaantuu, joku täysin uusi tuttavuus tai paluumuuttaja.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma