A-
A+
Jukka Vilponiemi
Suomen sisällissodassa punaisten puolella kaatuneiden tai vankeuteen joutuneiden miesten perheet joutuivat sodan jälkeen elämään kovia aikoja, koska voittajien eli valkoisten Suomi hyljeksi heitä.
Punaisten leskiä pidettiin vaarallisina, eivätkä he saaneet helposti töitä, eivätkä he olleet myöskään kelvollisia kasvattamaan lapsiaan. Leskien pelättiin kasvattavan lapsistaan raakalaisia, jotka syyllistyvät myöhemmin katkeroituneina vastaaviin hirmutekoisin, kuin sisällissodan puneiset tekivät.
Punaorpoja, joita myös punikkien kakaroiksi kutsuttiin, jopa suunniteltiin sijoitettaviksi Pohjanmaalle valkoisiin perheisiin, joissa heidät kasvatettaisiin valkoisiksi. Tästä kuitenkin luovuttiin.
Muiden muassa tämä käy ilmi filosofian maisteri Siiri Juutin tekemästä tutkimuksesta, joka kuvaa punaleskien ja -orpojen sosiaalista asemaa Porissa ja Porin seudulla vuonna 1918 ja sen jälkeen. Tutkimus on julkaistu ”Onnesta osattomat” -kirjana.
Tutkimuksen tilaajana ja kustantajana on porilainen työväenhistorian seura Salinin Selskappi, joka päätti teettää tutkimuksen viime vuonna täyttäessään 20 vuotta.
Seuran puheenjohtaja Simo Järvisen mukaan sisällissodan tapahtumat on laajasti tutkittu, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten pärjäsivät punaisten lesket ja orvot heitä syrjivässä yhteiskuntailmapiirissä.
Sisällissodasta jääneiden leskien tarkkaa määrää ei ole tilastoitu, mutta sotaorpojen määräksi on arvoitu jopa 25 000, joista vain noin 10 prosenttia oli valkoisia. Yhteiskunnan arvostuksesta kertoo sekin, että valkoisten lesket saivat hakea heti sodan jälkeen eläkettä, mutta punalesket eivät olleet oikeutettuja eläkkeeseen, vaan he joutuivat turvautumaan vähäisiin työtuloihin ja köyhäinhoitoapuun. Vankeudessa olleiden perheet joutuivat maksamaan avustuksensa takaisin, jos mies palasi vankeudesta.
Vuoden 1918 lopulla köyhäinapua sai Porissa 341 perhettä sekä 880 leskeä tai yksinäistä. Lapsia perheissä oli yhteensä 930. Porin seudulla punaleskiä ja -orpoja oli erityisesti työläisalueilla kuten Toejoella, Hyvelässä ja Ruosniemessä sekä Reposaarella.
Punalesket ja -orvot ovat Suomen historian hiljaisia. Kuten emeritus arkkipiispa Kari Mäkinen totesi tutkimuksen julkaisutilaisuudessa Porissa, heistä kertominen sadankin vuoden jälkeen on heille ihmisarvon palauttamista.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma