A-
A+
Yritysten maakunnalliset yhdistymiset vahvistavat maakunnallista ajattelutapaa.
Satakunnassa tapahtui vuoden vaihteessa merkittävä maakunnallinen yritysjärjestely, kun Porissa kotipaikkaansa pitänyt Lähitapiola Satakunta yhdistyi raumalaiseen Lähitapiola Länteen. Uuden yhtiön nimi on Lähitapiola Länsi-Suomi ja yhtiön kotipaikka on nyt Pori. Kun kyseessä on kahden keskinäisen vakuutusyhtiön yhdistyminen, on se vaatinut laajan luottamushenkilöhallinnon hyväksyntäkierroksen aina hallitusta, hallintoneuvostoa ja yhtiökokousta myöten.
Fuusio ei ole pieni Satakunnassa, eikä pieni edes Lähitapiola-ryhmässä. Lähitapiola Länsi-Suomella on yli satatuhatta asiakasta, 160 työntekijää, 15 toimipistettä ja sen toimialue on Satakuntaa laajempi. Se ulottuu Parkanosta läpi Satakunnan aina Uuteenkaupunkiin asti. Yhtiö on myös taloudellisesti vahva. Sen maksutulot ovat 72 miljoonaa euroa ja sijoitusomaisuus 275 miljoonaa euroa. Lähitapiola-ryhmässä se on maan kolmanneksi suurin alueyhtiö.
Satakunnassa ei kovin usein tapahdu maakunnallisia yritysjärjestelyjä. Julkisuudessa muistellaan tasaisin väliajoin osuuspankkien yhdistymistä, kun vuoden 2006 alusta aloitti Länsi-Suomen Osuuspankki. Silloin yhdistyivät Porin, Rauman, Kankaanpään ja Eurajoen Osuuspankit yhdeksi yhtiöksi, jonka kotipaikaksi tuli Rauma ja hallinnolliseksi pääpaikaksi Pori. Maakunnallisuus otettiin huomioon myös pankin johdossa ja luottamushallinnossa. Yksi järjestelyn arkkitehti ja pankin entinen toimitusjohtaja Simo Kauppi on muistellut, miten tärkeätä oli pystyä tekemään yhdistyminen ennen pakkoa.
Miksi sitten on tärkeätä, että maakunnassa toimivat yritykset löytävät toisensa? Eikö ole samantekevää, jos satakuntalaisen yrityksen ostaa maakunnan ulkopuolinen toimija? Ei ole. Kaiken ytimessä on se, missä yrityksen päätökset tehdään. Omistaja näet päättää, miten yritys toimii, kehittyy ja käyttää varojaan. Satakunnan etu on, että maakunnassa on vahvoja paikallisia yrityksiä. Se turvaa näiden yritysten tulevaisuuden ja sitouttaa ne uskomaan ja investoimaan Satakuntaan. Maakunnassa toimivalle yritykselle on tärkeätä pitää Satakunta elinvoimaisena, siksi ne panostavat omaan maakuntaan monin tavoin. Yksi esimerkki tästä on, miten satakuntalaiset yritykset ovat tehneet lahjoituksia niin ammattikorkeakoululle kuin yliopistokeskuksellekin. Henkilöstön ja palveluverkon säilymisen kannalta maakunnallinen omistus on myös turvallisempi. Samoin investointien osalta. Maakunnallinen yritys laittaa taseensa töihin omassa maakunnassa ja sen puolesta. Satakuntalainen yritys käyttää paikallisia alihankkijoita ja palveluntuottajia enemmän.
Satakunnassa on monia yrityksiä, jotka pohtivat tulevaisuuttaan. Ne pohtivat, miten pystyvät kasvamaan tai vastaamaan asiakkaiden uudenlaisiin tarpeisiin. Silloin vaihtoehtoja on usein kaksi. Yksi on myydä yritys maakunnan ulkopuolelle. Toinen mahdollisuus on Länsi-Suomen Osuuspankin ja Lähitapiola Länsi-Suomen tie, jossa luodaan maakunnallinen fuusio ja pidetään päätösvalta Satakunnassa. Näistä kahdesta esimerkkiyrityksestä on yhdistymisten myötä tullut myös omissa ryhmissään aiempaa suurempia ja ne ovat kasvattaneet siten sananvaltaansa omassa ryhmässään. Sekin on Satakunnan kannalta hyvä. Yritysjärjestelyt eivät varmasti pääty Satakunnassa nyt nähtyyn. Maakunnassa on esimerkiksi kaksi kauppakamaria ja kaksi osuuskauppaa.
Yritysten maakunnalliset yhdistymiset vahvistavat maakunnallista ajattelutapaa. Kun ihmiset työskentelevät yrityksessä, jolla on toimipaikkoja useammassa Satakunnan seutukunnassa, niin asioita aletaan ajatella laajemmin. Ei vain oman kunnan tai seutukunnan kautta, vaan maakunnallisesti. Tällaisen ajattelutavan vahvistuminen on tärkeätä.
Esimerkiksi Porin ja Rauman välinen ristiriita ei ole niin iso kuin itse itsellemme toisiaan uskottelemme. Maakuntien asema ja niissä olevien kuntien yhteistyön merkitys kasvaa näet koko ajan.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma