A-
A+
Viime viikolla satakuntalaisia puhutti Rock In the City -festivaali. Tapahtumalle oli varattu järjestämistila Porin Kirjurinluodon Hanhipuiston parkkipaikalta. Kun tapahtuman markkinointi alkoi, tiedettiin Porissa vasta silloin, minkä luonteisesta ja -kokoisesta tapahtumasta olisi kyse.
Nopealla aikataululla tapahtuma siirtyi Porista Raumalle. Porissa tapahtuma-alueen omisti kaupunki, Raumalla Unajan Viihdepuiston omistaa yksityinen taho. Julkinen ja yksityinen toimija katsovat maailmaa eri tavalla. Yksityinen on tarvittaessa myös vikkelä, kuten raumalainen Riku Räsänen osoitti.
Porissa on käyty jälkikeskustelua episodista, mutta se voisi saada aikaan muutakin pohdittavaa. Maakunnat hakevat koko ajan vahvuuksiaan ja positiivisia keinoja erottautua muista. Varsinkin kasvukeskusten ulkopuolella tätä pohdintaa pitää käydä koko ajan.
Pori ja Rauma ovat perinteiset ja koko maassa hyvin tunnetut kaupungit, joiden jännite on ollut vahva. Jääkiekossa Lukon ja Ässien kohtaamiset saavat aikaan aina erityistä värinää. Paikallispolitiikassa kaupunkien välinen jännite on helppo ja tuttu polttoaine. Toisinaan tuntuu, että kaupunkien välissä olisi raja.
Maantieteessä kahta lähikaupunkia, jotka sijaitseva kahden valtion rajan molemmin puolin, kutsutaan kaksoiskaupungeiksi. Esimerkkinä olkoot Haaparanta ja Tornio.
Pitäisikö Porin ja Rauman legendaarisesta suhteesta ottaa kaikki hyvä ja hyöty irti? Mikseivät Pori ja Rauma voisivat muodostaa yhdessä kaksoiskaupunkia? Molemmilla olisi toki oma hallintonsa, mutta ne voisivat profiloitua Satakunnan ulkopuolella yhdessä, niiden välillä voisi olla paljon enemmän yhteisiä kehityshankkeita ja -projekteja, kuntalaisten ja yritysten välille olisi saatavissa paljon enemmän yhteistyötä. Molemmilla kaupungeilla olisi varmasti toisiltaan myös opittavaa. Olisiko Porin ja Rauman suhteesta otettavissa enemmän irti koko Satakunnan parhaaksi?
Kim Huovinlahti
päätoimittaja
Gallen-Kallelankatu 8
28100 Pori
Valtakatu 3
26100 Rauma