A-
A+
Antti ja Seija Väre
Suomalainen futiskansa vaeltaa tulevana kesänä Pietariin sankoin joukoin. Jalkapallon EM-kisojen otteluista neljä pelataan siellä ja historiallisesti omat Huuhkajamme ovat menossa mukana. Poikkesimme katsastamassa Pietarin oman joukkueen mukaan nimetyn 68 000 katsojan Zenit Arena -futispyhätön. Myös sponsorinimellä Gazprom Arena tunnettu stadion näytti komealta ulkoapäin. Stadionilla on monta nimeä sijainnin mukaan, kuten Krestovsky Stadium tai St. Petersburg Stadium.
Ristisaarelle eli Krestovskyyn pääsee kätevästi keskustasta metrolla vartissa. Asema on aivan Zenit Arenalle vievän kilometrin pituisen viivasuoran puistotien päässä. Laajat viheralueet polkuineen ja pienine lampineen odottavat kesää. Nyt paikka oli autio ja ison huvipuiston puitten latvoja hipovat laitteet seisoivat toimettomina – ja kahvilakin oli kiinni. Ulkoilualueena paikka on rauhallinen ja liikkeellä oli jonkin verran pipopäistä hölkkäkansaa. Siellä voi nähdä myös Venäjällä harvinaisempia kulkijoita eli sauvakävelijöitä.
Saint Peterburg -hotellista avautuu komea näkymä Nevan aalloille siltoineen sekä vastapäiseen Talvipalatsiin. Itse kaupungissa tuntuu olevan helppo kulkea ja hengittää, sillä pitkät bulevardit, laajat aukiot, puistot ja kaikkialla eteen tulevat vesiväylät luovat avaruuden tuntua. Tutustuimme ankkuripaikallaan kelluneeseen maan kansallissymboliin, panssariristeilijä Auroraan. Laivalta ammuttiin ensimmäinen merkkilaukaus kohti Talvipalatsia vuonna 1917 lokakuun vallankumouksen alkaessa, mutta alus oli jo 1905 osallistunut Japanin sodassa kuuluisaan Tshushiman meritaisteluun. Toisessa maailmansodassa saksalaiset jopa upottivat sen, mutta alus nostettiin. Siitä lähtien veteraani on palvellut Nevalla museona. Aluksen vierellä tepastelivat V. I. Leninin ja Pietari Suuren näköishahmot houkutellen turisteja valokuvauttamaan itsensä ruplia vastaan.
Gribojedovin kanavan varrella kullatut ja emaloidut kupolit houkuttivat 81 metriä korkean Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin juurelle. Se on yksi Pietarin tunnetuimmista pyhätöistä ja suosituimmista turistinähtävyydestä Iisakin kirkon ohella. Vuosina 1893-1907 Venäjän keisari Aleksanteri III rakennutti kirkon paikalle, jossa hänen isänsä keisari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Siitä juontuu sen toinen nimi Verikirkko tai Veren päällä seisova kirkko.
Itänaapurimme historiaa ja arkkitehtuuria pursuava metropoli on Lahdesta vain noin kahden ja puolen tunnin junamatkan päässä. Jos hankkii vuosiviisumin, on kulkeminen itänaapuriin vaivatonta. Miljoonakaupungissa kulkeminen metrolla on vaivattominta ja edullista. Kauniine asemineen se on jo itsessään nähtävyys – ja myöskin yksi maailman syvimmällä kulkevista metroista. Kymmenen matkan sarjalippu maksaa 6,36 euroa.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma