A-
A+
Katri Kujanpää
Puolentoista tuhannen asukkaan Siikaisissa Pohjois-Satakunnassa pääpaikkaansa pitävä Sauplast oli viime vuonna kunnan merkittävin yhteisöveron maksaja. Perheyrityksellä on toimipaikka myös Kokemäellä, jossa yritys työllistää yhdeksän henkilöä, Siikaisissa työntekijöitä on reilut parikymmentä. Sauplast omistaa myös puolikkaan Merikarvialla toimivasta Seapack Oy:stä yhdessä monialakonserni Pyrollin kanssa.
– Pienessä kunnassa on hyvä toimia. Työntekijät ovat sitoutuneita ja logistiikka toimii. Kunnan kanssa keskusteluyhteys on luonteva ja kynnys on matalalla olla yhteyksissä puolin ja toisin, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.
Sauplast tekee erilaisia muovikalvoja, -pusseja, -säkkejä ja huppuja. Sen asiakaskunta on laaja, pienistä yrityksistä pörssiyhtiöihin.
– Me emme tee yhtä kappaletta pienempää sarjaa, mutta siitä eteenpäin onnistuu, nauraa Heikkilä.
– Alalla on Suomessa kymmenkunta toimijaa, joista muutama on selkeästi isompi. Meillä on kuitenkin alan laajimpia tuoterepertuaareja ja siksi voimme palvella joustavasti, Heikkilä jatkaa.
Muovi on raaka-aineena otsikoissa koko ajan, mutta on muovissa ne hyvätkin puolet.
– Vaikka muovia parjataan, se on silti kestävyydeltään, lujuudeltaan, keveydeltään ja hinnaltaan ylivertainen materiaali. Ja sitä tarvitaan, tällä hetkellä olisi vaikea kuvitella elämää ilman muovia, pohtii Heikkilä.
Kierrätettävyys ja biohajoavuus ovat alalla koko ajan nousussa asiakkaiden halutessa entistä ekologisempia tuotteita.
– Käytämme raaka-aineena pääosin PELD-muovigranulaattia noin 2 000 tonnia vuodessa. Siitä kierrätettyjen materiaalien osuus on jo noin viidennes. Käytämme kierrätettyjä ja biohajoavia materiaaleja niihin tuotteisiin, joihin ne soveltuvat. Kuitenkaan esimerkiksi elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa oleviin tuotteisiin kierrätettyä raaka-ainetta voi käyttää rajoitetusti, Heikkilä kertoo.
Sauplast on Suhosen veljesten omistama perheyritys, jossa myös Heikkilä on pienosakkaana. Pääomistaja Juppe Suhonen on aktiivisesti mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa ja operatiivisessa johdossa. Yritys on pidetty työpaikka, joka haluaa pitää ammattitaitoisesta väestään kiinni ja positiivisen tunnelman aistii ulkopuolinenkin. Myös vaihtuvuus on pientä.
– Tulin tänne itse aikoinani mopedilla vuonna 1992 kesätöihin ja tässä ollaan, meillä taitaa olla siis ikuinen kesä, nauraa Heikkilä.
Mopedilla ovat muutkin tulleet. Haastattelun lomassa naapurihuoneesta kuuluu tarina, miten kertoja saapui vuonna 1985 mopedilla töihin ja mopon sarvessa oli eväät mukana äidin käsilaukussa.
– Käsilaukussa siksi, että järkeilin, että eväisiin ei roisku rapa ajaessa, kuuluu Kimmo Marjamäen kertomus.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma