A-
A+
Ikääntyvät asiakkaat saattavat tarvita kotihoidon apua vaikkapa tukisukkien pukemisessa. Seurustelulle ei hoitajilla ole aikaa.
Eija Hammarberg
Eija Hammarberg
Porin kaupunki on säästösyistä vähentänyt palveluasumisen paikkojen ostamista yksityisiltä ja samalla lisännyt kotihoitoa. Vastikään kaupunginhallitus hyväksyi perusturvalautakunnan esityksen 23 hoitajan palkkaamisesta kotihoitoon.
Määrä kuulostaa suurelta, mutta kotihoidossa työskentelevät hoitajat eivät usko sen vielä helpottavan työtaakkaansa. Asian arkaluontoisuuden vuoksi hoitajat haluavat pysytellä tässä haastattelussa nimettöminä.
– 23 käsiparia tekee vasta noin yhden ihmisen lisäyksen tiimiä kohden. Tällä hetkellä työtahti on kuitenkin aivan kestämätön. Iltavuorossa voi olla käytävänä jopa neljätoista paikkaa. Vähemmästäkin työnlaatu kärsii.
– Jos jatkossa alamme vielä tehdä yökäyntejä, ei tuokaan hoitajamäärä yksinkertaisesti riitä.
Ympärivuorokautiseen hoitoon ollaan Porissa mahdollisesti siirtymässä vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehulan mukaan jo parin kuukauden kuluttua.
– Merikarvialla kotihoito alkaa ympärivuorokautisena toimintana 21. syyskuuta. Porin ja Ulvilan alueella se voidaan aloittaa mahdollisesti marraskuun aikana. Alkamisajankohtaan vaikuttaa muun muassa rekrytoinnin onnistuminen ja muut käytännön järjestelyt, Rehula kertoo.
Kotihoidossa ei ole määrättyä hoitajamitoitusta, ja asiakasmäärät lisääntyvät koko ajan. Yhä vaan huonokuntoisemmat asiakkaat vaativat usein kahden hoitajan läsnäolon ja hoitoajat ovat pidempiä.
Eikä hoitotarve ole laskusuunnassa tulevaisuudessakaan.
– Yli 75- vuotiaiden kotihoidon asiakkaiden määrän lasketaan kasvavan keskimäärin sadalla asiakkaalla vuosittain. Yksityisen kotihoidon piiriin hakeutuvien asiakkaiden määrää on vaikea arvioida. Asiakas ja -käyntimäärien lisääntyessä tarvitaan jatkossa myös lisää hoitajia, Pirjo Rehula myöntää.
Nykyisellä työntekijämäärällä on työtahti kotihoidon työntekijöillä tiukkaa, eikä edes lakisääteisiä taukoja aina pystytä pitämään.
– Tauot pidetään useimmiten ennen kotikierrokselle lähtöä. Kierroksen aikana ei paljoa juoda tai käydä vessassa.
Lisäksi työolot voivat olla todella haastavia, eikä työergonomiasta usein tietoakaan. Vanhoissa omakotitaloissa pesutilat saattavat esimerkiksi sijaita kellaritiloissa, matalissa sängyissä makaavien asiakkaiden hoito laittaa hoitajien selät koetukselle.
– Ja kaikesta koko ajan säästetään. Nyt ei saisi käyttää enää edes suojatossuja. Säästöjä etsitään kaikesta, mutta miten käy tulevaisuudessa, kun asiakkaat tarvitsevat koteihinsa paljon erilaisia apuvälineitä, kuten henkilönostimia? Kyllä nekin maksavat.
Vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula vastaa tarvittavan välineistön olevan saatavilla lainaksi apuvälinekeskuksesta.
– Kotihoidon asiakkaan tarvitsemat esimerkiksi liikkumisen apuvälineet ja / tai heidän hoidossaan tarvittavia muita apuvälineitä voidaan lainata apuvälinekeskuksesta.
Itse työ kotihoidossa on laaja-alaista huolenpitoa asiakkaan hyvinvoinnista, ruokailuista ja hygieniasta huolehtimista, lääkkeiden jakamista ja hoidollisia toimenpiteitä, kuten vaikkapa haavanhoitoa. Varsinaisen hoitotyön lisäksi kotihoidon työntekijät kontaktoivat eri tahoja esimerkiksi asiakkaiden omaisia, lääkäreitä ja sosiaalityöntekijöitä.
– Aika on kuitenkin priorisoitu vain välttämättömään. Seurustelulle meillä ei yksinkertaisesti jää aikaa, mikä tuntuu todella pahalta varsinkin muistisairaiden asiakkaiden kanssa. Heidät pitää vain jättää yksin kotiinsa, vaikka kyseinen ihminen ei välttämättä osaa edes laittaa televisiota auki.
– On surullista, että ihmisen ahdistus ja pelko kotona yksin olemisessa usein unohdetaan, kun korostetaan kotihoitoa.
Korona-aika on lisännyt myös hoitajien sairauspoissaoloja, kun erityistä varovaisuutta noudattaen pitää jäädä herkemmin kotiin. Hoitajia sitoo yleistyöaikalaki, mutta esimiehen pyynnöstä työtä saatetaan kuitenkin tehdä jopa kaksi pitkää työvuoroa peräkkäin, aamuseitsemästä iltakymmeneen.
– Kun tiimistä on joku pois, tekevät muut hänenkin työnsä. Tällainen työtahti tekee jo helposti vaaratilanteita. Tulee unohtamisia ja keskittymisvaikeuksia. Emme me sentään ole robotteja.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma