A-
A+
Uusi aloittavien yrittäjien neuvontapalvelu käynnistyy toden teolla helmikuun aikana, kun yritysneuvoja Anne Heikintalo aloitti työssään. Hän on tehnyt yritysneuvojana työtä ProAgriassa jo toistakymmentä vuotta, joten työ ja toimintaympäristö ovat tuttuja. Erona on kuitenkin se, että aikaisemmin hän auttoi yrittäjiä kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa, uudessa työssään hän keskittyy uusiin ja tuloillaan oleviin ideoihin.
– Olen todella innoissani uudesta tehtävästä Satakunnan Yrittäjissä. Koen, että pääsen oikein näköalapaikalle, kun saan tietää, mitä uusia juttuja alueelle on tulossa. Olen itse ainakin kaksi metriä ilmassa uusien ideoiden edessä. Innostun niistä vähintään yhtä paljon kuin yrittäjä, hän naurahtaa.
Anne uskoo, että palvelulle on kysyntää.
– Elinkeinopalvelujen järjestämisessä on Satakunnassa eroja. On todella hienoa, jos nyt saataisiin saman tasoista neuvontaa kaikille uusille yrittäjille kuntarajoista riippumatta. Satakunnan Yrittäjät on arvostettu järjestö, uskon, että saamme tietoa lisäämällä yrittäjyydestä haaveilevat tarttumaan toimeen ja kysymään neuvoja.
Aloittavan yrittäjän kannattaa olla yritysneuvojaan yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun hän pohtii yrityksen perustamista.
– On merkittävää, että yrittäjä pääsee esittämään oman liikeideansa jollekin sellaiselle, joka tuntee niin yrittäjyyden kuin toimintaympäristön. Ulkopuolisen näkemys voi myös auttaa selkiyttämään omaa ideaa. Lisäksi yritysneuvoja pystyy auttamaan käytännön asioiden kanssa.
– Oma vahvuuteni on erilaiset kustannuslaskelmat. Olen aikaisemmassa työssäni erityisesti perehtynyt julkisiin rahoitusintstrumentteihin. Tykkään paljon enemmän numeroista kuin kirjaimista, Anne naurahtaa.
Aloittavien yrittäjien neuvontapalvelua toteutetaan Uusrityskeskus Enter Satakunta -konseptilla yhteistyössä Prizztechin ja TE-toimiston kanssa. Satakunnan Yrittäjät tuottaa palvelun Eurajoen, Huittisten Merikarvian, Nakkilan ja Pomarkun kunnille aloitusvaiheessa.
Viime vuosi on ollut monille yrittäjille haastava. Anne Heikintalo on kuitenkin nähnyt, että koronasta huolimatta monilla aloilla menee hyvin ja yrittäjät uskaltavat kehittää sekä investoida.
– Esimerkiksi kotimaan matkailu on lisääntynyt. Kotikunnassani Merikarvialla panostetaan nyt matkailuun ja yritykset kehittävät yhdessä uusia palveluja. On todella hienoa, että yrittäjien keskuudessa on tekemisen meininkiä.
Anne toki pohtii sitäkin, vaikuttaako hänen työnsä mielikuviin koko yrityskentästä.
– Onhan se niinkin, että tässä työssä tapaa juuri niitä yrittäjiä, jotka kehittävät ja menevät eteenpäin.
Anne Heikintalon mielestä yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia. Yrittäjyyden arvostus on myös kasvanut. Yksi asia, joka tähän hänen mielestään vaikuttaa, on kevytyrittäjyys. Sitä tuodaan tänä päivänä vahvasti esille.
– Lähes jokaisella pankilla on omat palvelunsa ja lisäksi on vielä paljon muita toimijoita, joiden kautta kevytyrittäjyys onnistuu. Mielestäni on hyvä, että yritystoiminnan aloittaminen tehdään helpoksi.
Hän uskoo, että korona on vaikuttanut tilanteeseen uusien yritystoimintojen kannalta positiivisesti.
– Ihmiset pohtivat omaa työllistymistään osaamisensa kautta. Jos miettii, voisiko yritystoiminta olla minulle ratkaisu, kevytyrittäjyyttä voi kokeilla. Yrityksen perustaminen on myös tehty helpoksi, sillä se onnistuu nopeasti OmaVeron kautta. Olen täällä auttamassa näissäkin asioissa.
Missä syötiin?
Marika Vuorsolalla oli unelma. Viime keväänä hän kääri hihat ylös ja syntyi Kuppila ja Puoti Unelma, joka on nyt palvellut asiakkaita lähes viiden kuukauden ajan Friitala-talossa Ulvilassa.
Unelmassa kantavana ajatuksena on tarjota mahdollisimman laadukasta ruokaa mahdollisimman lähellä tuotetuista raaka-aineista.
– Unelmasta ei aluksi pitänyt tulla varsinaista lounaspaikkaa, mutta asiakkaan toiveista päätin kokeilla. Ajatuksena oli tarjota enemmän street food -tyylistä ruokaa. Kun ensimmäisen viikon ajan tein lounasannoksia keittiössä kovalla kiireellä, päätin, että Unelmassa siirrytään buffet-lounaaseen.
Unelman suosio pääsi yllättämään Marikan. Asiakaspaikkoja on koronan vuoksi puolet tavallista vähemmän, jotta turvallisuus säilyy. Kiireisimpään lounasaikaan kaikki 54 asiakaspaikkaa ovat käytössä.
– Buffetin lisäksi meillä on joka päivä lounaalla tarjolla myös jokin hampurilaisannos ja päivittäin vaihtuva leike. Viikonloppuisin Unelmassa on à la carte -lista.
– Olemme yrittäneet mahdollisimman hyvin vastata kysyntään. Toiveita saa meille aina esittää. Meillä on täällä rento, rehti ja reilu meininki.
Kuppilan lisäksi Unelmassa toimii puoti, jossa on tarjolla lähituottajien tuotteita. Puodilla on myös verkkokauppa.
– Tuottajat saavat edelleen olla yhteydessä ja ehdottaa tuotteitaan myyntiin, Marika Vuorsola vinkkaa.
Unelman tiloja voi kysyä myös kokouksiin ja tapahtumiin. Yläkerrassa on lisää vuokrattavaa tilaa.
– Yritykset käyttävät tiloja koulutuksiin ja yksityiset juhliin. Näihin saa vuokrata myös palveluja, joten kannattaa tulla tutustumaan.
Katri Mäenpää
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma