A-
A+
Rauno Palomäki kertoo Jämin Rahtipalvi Oy:n seisovan kolmella tasavahvalla jalalla.
– Perustaessamme yritystä appiukkoni Arto Lempiön kanssa ajatuksena oli tarjota lihanleikkuuta ja jalostamista tarkastamattomalle lihalle, kuten metsästäjien riistalle – yli kaksikymmentä vuotta olemme tässä saaneet rahtityötä tehdä, Rauno sanoo.
Hän samalla toteaa, että yrityksen nimessä on vielä alkuperäisen liikeidean jälki. Tarkastamatonta lihaa tuodaan kahdensadan kilometrin säteeltä Jämijärven taajaman reunalla olevaan lihajalostamoon.
Tarkastamattoman lihan jalostaminen vaatii täysin omat tilat ja laitteet.
– Me täällä leikkaamme lihan ja käsittelemme sen asiakkaan toivomalla tavalla. Palvaamme, teemme makkaroita ja säilykkeitä peurasta ja hirvestä. Olemme myös lähitiloille valmistaneet erikoismakkaroita muun muassa kanasta ja kalkkunasta.
– Alkuaikoina huomasimme nopeasti, että pelkästään tarkastamattoman lihan jalostamisella ei saada työtä ja tuloa koko vuodeksi, Rauno kertoo.
– Aloitimme jalostamaan sian ja naudanlihaa palveiksi, makkaroiksi sekä leikkeleiksi. Perustimme tehtaanmyymälän, joka tuokin tällä hetkellä kolmanneksen meidän myynnistämme.
Myymälää on laajennettu ja kehitetty koko ajan.
– Itse asiassa tämän katon alla on ollut remonttia koko yrityksemme historian ajan, Rauno hymähtää.
– Terveysviranomaisten lisääntyneet vaatimukset ovat edellyttäneet muutoksia, mutta kehityksessä ollaan pysytty mukana.
Tehtaanmyymälän ovi käy tiuhaan, kun ihmiset hakevat erilaisia tuotteita ruokapöytään ja asiakkaita myymälässä käy pitkienkin matkojen takaa.
– Kylän lapsille paikalla on täysin oma merkitys, kun heille tarjotaan myymälässä oma nakki. Tämän perinteen aloitti anoppini Eija ja tässä on sukupolvia jatkumoa, naurahtaa Rauno.
Vähittäismyynti on yrityksen kolmas ja lievästi suurin tukijalka. He kuljettavat päivittäin tuotteitaan kauppoihin, keittiöille, ravintoloihin sekä huoltoasemille.
– Kaupan keskittyminen vaikeuttaa tuotteidemme myyntiin saamista. Tuotantoerien ja jakelun pitäisi olla paljon suuremmassa mittapuussa mihin pystymme. Tällä hetkellä tuotteitamme löytyy Porista Parkanoon ja Hämeenkyröön, kuitenkin yhä edelleen tiukentuvan keskusliikejohtoisuus tulee ajamaan pieniä tuottajia yhä ahtaammalle.
Jämin Rahtipalvilla on vahva asema alueella ja heillä on oma uskollinen asiakaskuntansa.
Suomalainen liha on Jämin Rahtipalville vaatimus, josta pidetään kiinni. Laatu, maku ja tuotteiden puhtaus aina tuottajalta valmiiksi tuotteeksi ovat asioita, joita Palomäki arvostaa ja vaalii. Vuosien aikana pienteurastamoiden määrä on vähentynyt, kuitenkin kaikki liha pyritään saamaan mahdollisimman läheltä.
Korona teki yhden merkin historiankirjoihin, kun koko henkilökunta lomautettiin pariksi viikoksi viime toukokuussa suurten keskuskeittiöiden ja ravintoloiden sulkeuduttua. Kuitenkin kesällä toiminta palautui normaaliksi grillikauden avauduttua. Työntekijät ovat Raunolle erittäin tärkeitä ja hän kertookin ensimmäisen työntekijän palkkaamisen yhdeksi tärkeimmistä kohokohdista yrityksen historiassa.
Viime keväänä aukaistiin Raunon pojan Santerin kehittämä verkkokauppa.
– Liiketoiminta tarvitsee uusia näkökulmia ja kehittymistä. Ajankohta olisi voinut olla parempikin verkkokaupalle kuin korona-kevät ja tältä kesältä odotammekin enemmän. Tuotteet voi ostaa verkkokaupasta ja noutaa joko tehtaanmyymälästä valmiiksi pakattuna tai kotiin kuljetuksena. Kesäksi valmistamme valmiita grillattavia tuotekokonaisuuksia. Ensimmäinen vuosi on tuonut jo esille kehittämiskohteita ja yksi vahvimmista huomioista on, että verkkokaupassakin pienellä olisi hyvä olla mukana kumppaneita.
Miia Sjöman
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma