A-
A+
Meidänkin lampaamme kiertävät vieraat kaukaa, varsinkin tällä hetkellä, kun uuhet suojelevat karitsoitaan.
Maarit Kautto
Harvoin enää nykyään näkee karjaa laitumilla valtateiden varsilla. Ehkäpä juuri siksi Sirola.Farmin lammaslaumat saavat autoilijat hiljentämään vauhtia ja toisinaan jopa pysähtymään tienpientareelle valokuvaamaan. Söpöjä kuvattavia löytyy etenkin tällä hetkellä, kun pikkukaritsat laiduntavat yhdessä emojensa kanssa.
– Meillä on juuri nyt reilut sata uuhta ja sata karitsaa. Kaikki ovat rodultaan suomenlampaita, tilan emäntä Virve Hindström summaa.
Sirola.Farmin lampaat saavat itse valita ovatko ulkona laitumella vai sisällä lampolassa. Ne pääsevät kulkemaan aidattuja reittejä pitkin oman mielensä mukaan.
– Helteellä lampaat viihtyvät lampolassa, koska siellä on viileämpää. Kuumalla ilmalla laitumet siis saattavat hyvinkin olla typötyhjiä, Virve selittää.
Suomenlampaisiin tilalla on päädytty niiden monipuolisuuden vuoksi. Suomenlampaat ovat huolellisia laiduntajia ja sopeutuvat hyvin suomalaiseen ilmastoon.
Vaikka lampaita ja karitsoita on satamäärin, oppii ne Virven mukaan erottamaan toisistaan yllättävän hyvin.
– Niillä on omat luonteenpiirteensä, tapansa ja ilmeensä. Osalla lampaista on nimi, osalla ei.
– Lampaat ovat myös arkoja eläimiä. Meidänkin lampaamme kiertävät vieraat kaukaa, varsinkin tällä hetkellä, kun uuhet suojelevat karitsoitaan. Ne ovat myös laumaeläimiä; kun yksi tekee jotakin, seuraavat muut perässä.
Virve keritsee lampaat itse. Luomu-tuotannon mukaisesti kasvatetuista lampaista saatu liha sekä Wellness Wool -tavaramerkillä myytävät villatuotteet myydään suoraan kuluttajalle. Tuoretta lampaanlihaa myydään Virven mukaan tällä hetkellä ensi vuoden pääsiäiseksi. Tilalla tuotetaan myös lihajalosteita, kuten purkitettua lammas- ja karitsamureketta.
Sirola.Farm on Virven lapsuudenkoti. Tilalla on pitkä historia, joka ulottuu aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Terveydenhoitajaksi ja agrologiksi kouluttautunut Virve perheineen ryhtyi luotsaamaan tilaa sukupolvenvaihdoksen kautta vuonna 2017. Perheeseen kuuluvat aviomies, Porista kotoisin oleva Toni Hindström sekä kolme poikaa; 8-vuotias Anttoni, 6-vuotias Ilmari ja 2-vuotias Väinö.
Hindströmin perhe asui ennen Kiikoisiin asettumistaan Kirkkonummella, jossa it-alalla työskentelevän Tonin työpaikka sijaitsee edelleen. Toni tekee nykyään pelkästään etätöitä ja käy Kirkkonummella muutaman kuukauden välein.
Virve tekee töitä paitsi maatilan emäntänä myös motivaatiovalmentajana. Lisäksi hän tekee tuntitöitä MTK Satakunnan Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hankkeessa, joka tarjoaa tukea maatalousyrittäjille. Muutto maalle on sopinut perheelle hienosti.
– Kiikoisissa on hyvä asua, kaikki tarvitsemamme on täällä ja nyt meillä on aikaa myös toisillemme. Ja lapsista on tullut varsinaisia eläinkuiskaajia. Vaikka lampaisiin kiintyy, ymmärtävät lapsetkin, että niiden teurastaminen on osa maatilan elämää. Toisaalta, jos joku yksilö on oikein ihana, voi meillä sekin olla jalostusperuste, Virve hymyilee.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma