A-
A+
Kuntoutuspalvelut Lohtu kuntouttaa myös erilaisista mielenterveyden haasteista kärsiviä sekä tarjoaa työhyvinvointikursseja ja hierontapalveluita. Kuvassa yrittäjä Monica Tiisala.
Porilainen Monica Tiisala tietää, mitä on menettäminen. Hän on menettänyt oman tyttärensä.
Tiisala on koulutukseltaan kuntoutuksen ohjaaja Amk ja Kuntoutuspalvelut Lohdun yrittäjä. Hän tarkentaa, että menettäminen voi tarkoittaa montaa muutakin asiaa, kuin läheisen kuolemaa. Myös työ- ja toimintakyvyn menettäminen tai avioero ovat menetyksiä.
– Johtuupa menetys mistä vain, yleensä siihen liittyy luopumista entisestä elämästä ja tulevaisuuden unelmista. Tässä muuttuneessa elämäntilanteessa ihminen voi tarvita tukea ja ohjausta sekä toivon vahvistamista, Tiisala sanoo.
Tiisala on asunut suuren osan elämästään Porissa. Hän on ohjannut toiminnallisia ja vuorovaikutuksellisia SomeBody-ryhmiä muun muassa mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, itsemurhan tehneiden läheisille, muista syistä lapsensa menettäneille ja kroonista kipua kärsiville.
Tiisala muistuttaa, että se mitä tapahtuu ihmisen mielessä, tuntuu usein voimakkaasti myös kehossa.
– Ihmisen keho, tunteet, mieli ja ympäristön vaikutukset ovat yhteydessä toisiinsa, eikä niitä voi erottaa. Esimerkiksi surulla ja menettämisellä on monialaiset ja pitkäaikaiset vaikutukset ihmisen mieleen ja kehoon, sekä koko hänen toimintaympäristöönsä.
Terveydenhuollossa surun ei katsota olevan sairaus, eikä siitä kirjoiteta sairaslomaa. Ilman diagnoosia ei myöskään pääse tuen tai hoidon piiriin.
Nämä ajatukset sekä oma menetys herättivät Tiisalassa halun ryhtyä tarjoamaan pidempikestoista kuntoutusta niin sanotuille katveryhmille. Katveryhmällä Tiisala tarkoittaa muun muassa itsemurhan tehneiden läheisiä tai muuta väliinputoajien joukkoa, joille ei julkinen sektori tarjoa juurikaan palveluita.
– Suomessa erilaiset katveryhmät saavat kyllä akuuttia kriisiapua julkisesta terveydenhuollosta, mutta pitempiaikaisen jatkoavun tarvetta ei tunnisteta palveluissa. Olen halunnut lähteä kehittämään heille ammattilaisen ohjaamia palveluita, Tiisala taustoittaa.
Kuntoutuspalvelut Lohdun hyödyntämässä SomeBody menetelmässä tehdään liike-, asento-, hengitys- ja rentoutus-, kosketus- ja vuorovaikutusharjoituksia. Niiden avulla harjoitellaan omia kehotunnetietotaitoja sekä vuorovaikutustaitoja.
Kehonkieli voi kertoa enemmän kuin sanat. Kehonkieltä ovat esimerkiksi eleet, ilmeet, ryhti, äänensävy ja liikkeen tempo. Kun ihminen oppii tiedostamaan oman toimintansa, hän voi halutessaan alkaa muuttamaan sitä.
– Toisinaan tilanteessa voi auttaa sekin, että pystyy kertomaan toisille ihmisille, miksi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, Tiisala opastaa.
Kuntoutuksen tavoitteena on osallistaa, vahvistaa ja eheyttää ohjattavien minäkuvaa sekä itsetuntoa. Menetyksen kokeneen kohdalla oleellista on auttaa ihmistä löytämään hänen jäljellä olevat mahdollisuutensa ja voimavaransa, sekä vahvistaa toivoa omasta selviytymisestä.
– Kysytään itseltä, mihin vielä pystyn, ja mikä on vielä mahdollista. Näitä asioita lähdetään tukemaan ja keskittämään huomiota niihin, Tiisala sanoo.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma