A-
A+
VR Safen virtuaalilasikalusto on kevyt, sillä se toimii lasien taakse kiinnitettävän matkapuhelimen kautta.
Pauliina Vilpakka
Pauliina Vilpakka
Olo on kuin unesta herätessä, kun VR Safen video päättyy, ja nostan virtuaalilasit silmiltäni. Vielä äsken olin liikenneonnettomuuspaikalla, mutta nyt istun jälleen turvallisesti toimiston tuolissa ensiapukouluttajien Kaisa Telilän ja Hanna Immosen kanssa. Virtuaalilaseista luovuttuani yllätyn siitä, kuinka pienessä tilassa istunkaan. 360 asteinen video äänineen tempaisi minut täysin mukaansa toiseen todellisuuteen. Kaisa kertoo, että kyseistä kokemusta kuvaillaan myös immersiiviseksi.
VR Safen Car Crash -koulutusvideo on kuvattu Alastarolla. Huittislaisen ensiapukoulutuksia järjestävän Auts-Tuotteen innovaatiota toteuttamassa olivat useat lähialueen toimijat, kuten muun muassa Vampulan ja Kauvatsan VPK:t. Tilanteesta haluttiin luoda mahdollisimman autenttinen, joten paikalle saapuville auttajille ei annettu etukäteen tarkkoja ohjeita, miten tulisi toimia. Videolla näkyvät reaktiot ovat siis aitoja, ja hätäpuheluun vastaa oikea hätäkeskuksen työntekijä.
Tapahtumia virtuaalilasien läpi katselevan tehtävä on havainnoida. Hanna ja Kaisa kertovat, että havainnoimista voi ja kannattaakin harjoitella.
– Onnettomuuspaikalla huomio kiinnittyy helposti kulkuneuvoihin tai uhreihin. Silloin jää helposti näkemättä, mitä ympärillä tapahtuu. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi, ovatko olosuhteet turvalliset mennä heti auttamaan, onko lähistöllä muita uhreja, ja miten muita autoilijoita voidaan varoittaa, ettei tule lisää kolareita, kouluttajat kertovat.
Kokemuksen on tarkoitus herättää ajatuksia siitä, kuinka itse toimisi vastaavassa tilanteessa. Videon katsomisen jälkeen käytävä purkukeskustelu on kokemuksen hedelmällisintä antia, sillä silloin tapahtuu oppimista.
Virtuaalilasien hienous on siinä, että 360-asteista videota katsellessaan ihminen voi itse päättää, mihin päänsä kääntää ja katseensa kohdistaa. Sen sijaan tietokoneen näytöltä esitetyssä videossa ohjaaja on päättänyt katsojan puolesta, mitä hän näkee.
VR Safen Car Crash -innovaatio on ollut markkinoilla ja käytössä vuoden päivät. Se on pelejä lukuun ottamatta ensimmäisiä muille kuin ammattilaisille suunnattuja virtuaalitodellisuustuotteita.
– Yleisin reaktio on ”vau”. Virtuaalitodellisuustekniikka on yleistynyt, mutta kuitenkin edelleen noin 50 prosenttia koulutettavista kokeilee virtuaalilaseja ensimmäistä kertaa.
Työssään ensiapukouluttajana Hanna ja Kaisa ovat usein saaneet kuulla osallistujien pohtivan, että vaikka asioita on harjoiteltu kurssilla, osaisiko oikeassa tilanteessa kuitenkaan toimia.
– Halusimme tuoda ensiapukoulutuksiin lisää kokemuksellisuutta. Virtuaalitodellisuuden avulla tilannetta pystytään havainnollistamaan paremmin, ja jokainen voi pohtia omia valmiuksiaan toimia vastaavalla hetkellä.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma