A-
A+
Hankkeen aikana Euran yhteiskoulussa toimineet rehtori Aimo Mattila, kouluterveydenhoitaja Johanna Toivonen ja vararehtori Marjo Lampi. "Taustalla vitriinissä on Euran kartta, johon jokainen koulun oppilas laittaa nuppineulan oman kotinsa kohdalle. Tällä pyrimme luomaan kouluun yhteisöllisyyttä ja tuomaan esille Euran kunnan kylien elinvoimaisuutta. Aihetta käsitellään muun muassa luokanvalvojan tunneilla ja luokkien ryhmäytyksissä".
KUVA: Eija Tuliniemi
Eija Tuliniemi, TUKEE2 –hanke
TUKEE! -hankkeessa tavoiteltiin jaettua asiantuntijuutta nuorelta nuorelle, nuorelta ammattilaiselle, ammattilaiselta ammattilaiselle ja ammattilaiselta nuorelle. Nuorten osallisuuden toteutumista autettiin niin, että nuoret itse pääsivät kehittämisasiantuntijoina mukaan suunnittelemaan, toteuttamaan ja kehittämään työtapoja ja -menetelmiä työstettäväksi edelleen esimerkiksi toiminnallisissa työpajoissa. Monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi hankkeessa toteutettiin työnohjausta sekä mentorointia, perinteisestä poiketen myös monialaisena.
Satakunnan ammattikorkeakoulu hallinnoi hanketta. Yksi yhteistyökumppani yli koulutusasteen oli Euran yhteiskoulu. Euran nuorten tiimiläiset olivat mukana monialaisissa työnohjausryhmissä. Työnohjauksen keinoja hyödynnettiin perhekeskusmallin käynnistämisvaiheessa. Perhekeskuksessa on nuorten tiimi, johon nuoren asiat tuodaan perheen ja ammattilaisten yhteiseen keskusteluun. Työnohjauksiin osallistui toimijoita koulumaailmasta, kouluterveydenhuollosta, sosiaalityöstä, nuorisotyöstä, lastensuojelusta, järjestöistä sekä perhekeskuksesta.
Hankkeen aluksi laadittiin yhdessä tavoitteet kehittämistyölle. Onnistumiset syntyvät usein työelämän muutostilanteissa. Jotta onnistumisia syntyy tarvitaan vuorovaikutustaitoja, yhteistyötä, selvitystyötä sekä tuttuutta. Lisäksi sekä työntekijältä että työyhteisöltä tarvitaan myönteistä suhtautumista muutokseen, rohkeutta, osaamista ja ymmärrystä oman työn merkityksellisyydestä. Työyhteisössä voi tapahtua muutosta työyhteisön ilmapiirissä, toimintatavassa tai yhteisissä oppimis- ja valmennustilanteissa.
Euran monialaisen työnohjausryhmän tavoitteina olivat työnkuvien ja työnjakojen selkiyttäminen, tiedonkulun edistäminen, työn vaikuttavuuden arvioinnin kehittyminen, työntekijöiden keskinäisen arvostuksen ja luottamuksen lisääminen sekä yhteistyön tiivistäminen.
Mitä TUKEE!-hanke antoi Euran yhteiskoulun toimijoille?
Euran yhteiskoulun toimijoiden kokemuksen mukaan ulkopuolinen toimija on kehitystyössä merkityksellinen. Ulkopuolinen toimija tuo uusia tuulia ja nostaa pohdittavaksi asioita eri näkökulmista. Hyvä kokemus oli se, että asioita pohdittiin yhdessä ja sovittiin yhdessä. Yhdessä tehden tulee esille toiminta myös toisten toimijoiden näkökulmasta.
Euran yhteiskoulun toimijat olisivat toivoneet yhteistyötä myös erikoissairaanhoidon kanssa. Nuori ja hänen elämänsä on kokonaisuus, joten kaikkien toimijoiden tulisi huomioida se nuorten palvelujen tarjonnassa.
Toinen yhteistyökumppani oli Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu, jonka kanssa hankkeen tavoitteena oli kohdennetun tuen tarpeessa olevien nuorten kuuleminen heille tarkoitettujen tukipalveluiden kehittämisessä. Nuoret haluttiin tasavertaisiksi asiantuntijoiksi yhdessä heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten kanssa. Pitkän tähtäimen tavoitteena oli opinnoista putoamisen ehkäisy ja työelämään siirtymisen tukeminen.
Valma -luokkalaiset opettajineen osallistuivat alusta saakka aktiivisesti hankkeen työpajatoimintaan, jossa kokeiltiin ja arvioitiin erilaisia nuorille suunnattuja työtapoja ja -menetelmiä. Työpajoja järjestettiin hankkeen toimintakauden aikana kuusi, teemoina olivat: elämyksellisyys ja seikkailullisuus, arjen hallinta, pelillisyys, kehollisuus, sosiaaliset taidot sekä taide- ja kulttuurilähtöisyys & eläinavusteisuus. Ideat työpajojen teemoista saivat vahvistusta kohderyhmän nuorten parissa tehtyjen haastattelujen perusteella. Työpajatoiminta koettiin positiivisena, kiitosta saivat erityisesti vapaaehtoisuus, yhdessä tekeminen sekä osallistujien tasa-arvoisuus.
Hanketoiminnan luonteen vuoksi merkitykselliseksikin koettu tekeminen saattaa harmillisesti jäädä yksittäiseksi kokeiluksi. Tästä syystä työpajoissa esiteltyjä menetelmiä haluttiin viedä pienryhmätoimintana myös nuorten omiin, luonnollisiin ympäristöihin ja VALMA-ryhmäläiset lähtivät innostuneesti toimintaan mukaan. Ryhmät toteutettiin koulupäivän aikana, mikä edesauttoi ryhmään sitoutumisessa.
Ryhmätoimintaa toteutettiin kahtena lukukautena. Ryhmässä koettiin monia hauskoja ja ajattelemisen aihetta antaneita hetkiä niin mustikkapiirakkaa leipomalla, rentoutumalla, moraalitarinoita pohdiskelemalla kuin pakohuoneessa seikkailemallakin. Välillä pysähdyttiin vain juttelemaan kulloinkin mielen päällä olleista ajatuksista ja tunteista. Nuorten ryhmätoiminnasta antama palaute oli positiivista. Osallistuminen toiminnan suunnitteluun oli nuorille merkityksellistä.
TUKEE! ja TUKEE2
TUKEE! -hanke päättyi toukokuussa 2020. Lokakuussa käynnistyi ESR-rahoitteinen Satakunnan ammattikorkeakoulun hallinnoima TUKEE2 -hanke, jonka tarkoituksena on jatkaa nuoria osallistavaa, mielenterveyttä edistävää ja näyttöön perustuvaa menetelmäosaamisen jalkauttamista.
Ravintie 1
28130 Pori
Isokatu 21
26100 Rauma