A-
A+
Museovirasto avustaa Jokioinen–Humppila-välisen junaradan kunnostusta 30 000 eurolla. Kuvassa kunnostustyötä Jokioisilla lokakuussa 2017. Työ tehdään täysin käsin – lapiota, kiskotunkkeja, naulasorkkaa, rautakankea, pölkkysaksia ja joskus myös tukemishakkua käyttäen – sillä Suomessa ei ole 750 mm:n raideleveyden ratatyökoneita.
Markku Nummelin
Museovirasto jakoi avustuksia kulkuvälineille, kuten avustuksia rautatiekaluston inventointiin ja digitointiin sekä 52-vuotiaan purjeveneen ja ilma-alusten restaurointiin
Liikenteen avustushakemuksia vuodelle 2022 saapui yhteensä 67. Kaikkiaan avustusta jaettiin 29 hankkeelle yhteensä 337 600 euroa. Avustuksilla varmistetaan arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden asianmukainen hoito ja käyttö sekä niihin liittyvän tietotaidon säilyminen.
Satakuntaan suuntautui avustusta kahteen kohteeseen. Toinen on Matti Rehulan G. W.Wulffin valmistama hevosvetoinen henkilökuljetusvaunu 1900–1910.
Esitetään vaunun entisöintiin alkuperäistä vastaavaan käyttökuntoon 2 500 euroa. Hyväksytyt kokonnaiskustannukset 5000 euroa. Turkulaisen Wulffin ajokalutehtaan 1900-luvun alussa valmistamat hevosvaunut, jotka hankittiin uutena entiselle Otavan koulutilalle. Vaunuja käytettiin henkilökuljetuksiin ja vierasryhmille tilan esittelyä varten. Vaunut on oman aikakautensa henkilökuljetuksiin varta vasten tehty, ja ne kertovat omaa tarinaansa henkilökuljetuksen historiasta sekä nopeasta kehittymisestä 1900-luvun Suomessa. Vaunuilla on valtakunnallista merkitystä suomalaisen ajoneuvoteollisuuden tuotteena ja toisaalta osana koulutilajärjestelmää, jolla pyrittiin levittämään nykyaikaista maataloustietämystä tuolloin lähes täysin agraarisessa maassa. Hanke on hyvin suunniteltu ja selkeästi esitetty. Esitetyillä toimenpiteillä varmistetaan kohteen säilyminen käyttökunnossa historiallisia arvoja ja merkityksiä vaarantamatta. Vaunut ovat aktiivisessa käytössä ja niillä osallistutaan tapahtumiin, joissa vaunut voi nähdä ja kokea. Kohde ja siihen liittyvä tietoa on avoimesti saatavissa ja tietoja pidetään ajan tasalla. Kohteen käyttöön ja hoitoon liittyvän työalakohtaisen osaamisen säilyttäminen ja tiedon välittäminen ilmenevät hakemuksesta. Hanke tukee erikoisalan työllisyyttä, vapaaehtoistoimintaa ja kulttuurimatkailua.
Toinen on M/s Suukko II ry, Helsinki Reposaaren telakan kunnostuskohde. Esitetään Reposaaren konepajan vetotelakan telakkavaunujen kunnostukseen 10 000 euroa. Hyväksytyt kokonaiskustannukset 20 000 euroa. Reposaaren korjaus- ja huoltotelakka on viimeinen osa, joka on säilynyt hyvin tunnetun Reposaaren konepajan toiminnasta. Konepajalla rakennettiin ensin sotakorvauslaivoja ja myöhemmin 1960-luvulla mm. merivoimien ja Merenkulkuhallituksen aluksia. Telakka sopii 50-200 tonnisten, pituudeltaan 20-45 metristen alusten huolto- ja korjaustelakointiin. Tyypillinen telakoitava alus on yksityis- tai yhdistyskäytössä oleva vanhempi teräs- tai puualus. Telakalla on valtakunnallista merkitystä, koska vastaavat toimivat pientelakat ovat kadonneet Suomen rannikoilta. Telakkavaunujen kunnostus on edellytys toiminnan jatkumiselle varmistaen myös telakointiin liittyvän hiljaisen tiedon säilymisen. Välillisesti telakkatoiminta varmistaa myös teräs- ja puualusten korjaamiseen liittyvän ammattitaidon säilymisen.
Museovirasto avustaa Jokioinen–Humppila-välisen junaradan kunnostusta 30 000 eurolla. Työ tehdään täysin käsin – lapiota, kiskotunkkeja, naulasorkkaa, rautakankea, pölkkysaksia ja joskus myös tukemishakkua käyttäen – sillä Suomessa ei ole 750 mm:n raideleveyden ratatyökoneita.
Museovirasto on jakanut avustusta liikenteen kulttuuriperintöön vuodesta 1994. Avustusta myönnetään kulkuvälineen tai sen osan konservointiin, restaurointiin tai rekonstruointiin. Hakemusten laadullisessa arvioinnissa kiinnitetään huomioita kohteen historialliseen merkitykseen sekä hankkeen laatuun ja vaikuttavuuteen kohteen säilymiselle käytössä.
– Hakemuksia arvioitiin nyt ensimmäistä kertaa myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Etua oli, jos kohteen hoito ja käyttö on osallistavaa ja tasa-arvoista, ymmärrystä ja osaamista ylläpitävää, tietoa lisäävää, yhteisöllistä ja ottaa lisäksi huomioon vastuullisen kuluttamisen sekä kestävän talouskasvun tavoitteet”, kuvaile erikoistutkija Hannu Matikka Museovirastosta.
Avustushakemusten arvioinnissa Museovirastoa avustavat asiantuntijalautakunnat, joiden jäsenet edustavat oman liikennealansa asiantuntemusta. Mukana lautakunnissa on museoiden, viranomaisten, harrastajien sekä restaurointi- ja konservointialan edustajia.
Avustusta myönnettiin vuonna 2022 muun muassa Haapamäen veturitallin talliraiteiston korjaustyön hankesuunnitteluun, Suomen ensimmäisen kirjastoauton 3D-rakennemallinnuksen teettämiseen, kansallisesti merkittävän historiallisen rautatiekaluston inventointiin ja julkaisemiseen digitaalisesti ja kootusti Finnassa sekä useampaan museoauton kunnostushankkeeseen ja kolmen ilma-aluksen kunnostamiseen.
Lisäksi tukea myönnettiin vuonna 2023 kansainväliseen Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailuun osallistuvan Swan 55 -purjevene Galianan kannen kunnostamiseen.
Kaikki myönteiset esitykset perusteluineen verkossa: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/kulkuvalineet