A-
A+
Terveysliikunnan kehittäjä Juha Koskelo on tuttu keväisten pyöräilytempausten veturi.
Jukka Silvast
Satakunnan ja Varsinais-Suomen kunnat vahvistavat liikuntayhteistyötään. Satakunnan kumppanuus-verkostossa on mukana jo 13 kuntaa 16:sta. Varsinais-Suomen Rajattomasti liikuntaa -kuntien määrä on tällä hetkellä 11, ja ensi vuoden alusta 23 kuntaa 27:sta. Tavoitteena on saada mahdollisimman moni kunta mukaan yhteistyöhön vuoden 2022 aikana. Kumppanuusverkostotyötä koordinoi Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU).
Kumppanuusverkostotyön tavoitteena on vahvistaa liikunnan asemaa kunta-, seutu- ja aluetasolla, syventää kuntien liikuntatoimien ja muiden toimijoiden esim. urheiluseurojen välistä yhteistyötä sekä tuottaa toimintamalleja väestön hyvinvoinnin edistämiseksi liikunnan keinoin. Yhtenä keskeisenä tehtävänä erityisesti tällä hetkellä on varmistaa liikunnan toimintatavat ja resurssit uusilla hyvinvointialueilla. Liikunnan tiedolla johtamisen perustaa vahvistetaan kunta- ja seututasoisella Rajattomasti liikuntatietoa -indikaattorialustalla. Eri ikäisten liikuntaedellytyksiä parannetaan yhteisillä koulutuksilla ja toimintatavoilla.
Yksi tärkeä osa yhteistyötä on kumppanuusverkoston mahdollistamat Rajattomasti liikuntaa -seura-koulutukset urheiluseuroissa toimiville henkilöille. LiikUn toteuttamat laadukkaat ohjaaja-, valmentaja- ja seuratoimijan koulutukset ovat yhteistyökuntien rekisteröityjen urheilu- ja liikuntaseurojen henkilöille maksuttomia.
– Kuntien ja LiikUn yhteisenä tavoitteena on monipuolisten koulutusten avulla lisätä osaamista seuroissa, jolloin myös urheiluseurojen toiminnan laatu paranee entisestään. Koulutuksiin voi osallistua myös kumppanuusverkoston ulkopuolisten kuntien seuroista koulutuskohtaista maksua vastaan. LiikU toteuttaa kumppanuuskunnille ja niiden seuroille kaksi kertaa vuodessa koulutustoivekyselyn, jonka avulla pystytään kohdentamaan seuratoimijoille suunnattuja koulutuksia entistä paremmin seurojen tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Näin pyritään yhteistyössä varmistamaan, että koulutukset vastaavat mahdollisimman hyvin seurojen tarpeita, terveysliikunnan kehittäjä Juha Koskelo LiikU:sta kertoo.
Kunnat ovat kokeneet lisääntyneen yhteistyön hyväksi kehittämistoiminnoilleen.
– Toisilta kunnilta voi aina oppia uutta ja voi vertailla toimintatapoja. Henkilötasolla oppii myös tuntemaan muiden kuntien toimijoita, jolloin voi pienemmissäkin asioissa verkostoitua. LiikU:n rooli on myös merkittävä etenkin kuntien tukena hyvinvointialueen alkumetreillä, yhteistyön hyötyjä kuvailee Rauman vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki.
Myös seuroille tarjottavat maksuttomat koulutukset saavat Raumalta kannatusta.
– Rauman kaupunki kokee LiikU:n järjestämät yhteiset seurakoulutukset hyvänä, sillä täten voimme tarjota seuroille laadukkaita, heille ilmaisia koulutuksia kustannustehokkaasti. Seurat saavat itse päättää, mitkä LiikU:n koulutuspatteristosta ovat heille sopivia. Kouluttautunut seurajohto ja ohjaajat pystyvät tarjoamaan kuntalaisille laadukkaita liikuntapalveluita, mikä lisää kunnan hyvinvointia ja vetovoimaisuutta, toteaa liikunnanohjaaja Kimmo Kouru Rauman kaupungin liikuntapalveluista.
Seuran näkökulmasta maksuttomat seurakoulutukset ovat vielä suhteellisen uusi asia.
– Maksuttomiin seurakoulutuksiin on Taekwondossa herätty vasta nyt. Koulutuksista on infottu valmentajille ja heti saatu muutamia ihmisiä kouluttautumaan. Lisääkin tulee varmasti lähtemään. Seuralle on hyvä asia nämä maksuttomat valmennuksen ja hallinnon peruskoulutukset., kommentoi Ilkka Blomqvist Porin Taekwondo ry:stä.
Satakunnan Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkosto: Eurajoki, Eura, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Säkylä.