A-
A+
Riku Räsänen heittää raumalaiseen keskusteluun tämän tästä uusia virikkeitä.
Pauli Uusi-Kilponen
Yrittäjä Riku Räsänen näkee, että Rauman matkailussa on paljon kehitettävää. Hänen mielestään kehitystyötä ei viedä eteenpäin kritisoimalla päätöksiä ja virkamiehiä.
– Pitäisi mennä syvemmälle ja pohtia, palveleeko nykyinen organisaatiomalli toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla, Räsänen sanoo.
Raumalla on hyvät mahdollisuudet parantaa vetovoimaansa ja kehittyä kesäkaupungiksi. Vanha-Rauma, merellisyys, kehittyneet rantapalvelut, Poroholma jne.
Räsäsen visioissa perustettaisiin kehitys- ja elinvoimayhtiö, jossa matkailu ja tapahtumat olisivat merkittävänä osana ja joka vastaisi kaupungin ulospäin suuntautuvasta markkinoinnista ja painopistealueista, joihin panostetaan.
– Yhtiö vastaisi myös torialueen, Rauma Salin ja muiden vastaavien tilojen toiminnasta. Näin Raumalle saataisiin enemmän kulttuuritarjontaa, joka taas lisää viihtyvyyttä ja pitovoimaa.
Räsäsen mukaan matkailu ei ole vain sitä, että turisti tulee tänne ja tuo rahat sekä työpaikkoja.
– Jokainen turisti vie täältä mukanaan mielikuvan kaupungista. Jos jää myönteinen mielikuva, se vahvistaa kaupungin imagoa, edesauttaa turistimäärän kasvua ja voi ainakin välillisesti vaikuttaa jopa työvoiman saantiin tai yritysten sijoittumiseen, hän sanoo.
Räsäsen mukaan pitäisi aina pohtia, kun taloudellisia panoksia laitetaan, panostuksen kokonaisvaikutusta.
Yhtiörakenne antaisi hänen mukaansa paremmat edellytykset kokonaisuuden hallitsemiseen. Hänen mukaansa yhtiö voisi olla kaupungin omistama, sen hallituksessa voisi olla eri alojen yrittäjiä, tilaisuuksien järjestäjiä jne.
– Vetäjäksi pitäisi saada toimialan hallitseva ja innostunut henkilö, joka sitten toteuttaa asioita käytännössä, Räsänen painottaa.
Nyt tilanne on se, että matkailu ja kaupungin kehitys ovat kokonaan Rauman kaupungin oman hallinnon sisällä, eikä kaupunkilaisilla ole mahdollisuutta vaikuttaa. Tilanne näkyy jo Rauman nettisivuilla. Kohdalla matkailu esittäytyy ainoastaan kaupungin oma organisaatio ja kaupungin omat tapahtumat.
Yksityisten järjestämiä tapahtumia ei sivuilla ole, jolloin Rauman tarjonta näyttää ulkopuolisen silmissä paljon todellista suppeammalta.
Räsänen korostaa, että viranhoitajat esimerkiksi matkailussa tekevät varmasti parhaansa, mutta toiminnan organisointi tuo heille rajoituksia, ja siten hekin joutuvat harmillisesti tilanteisiin, joihin he eivät voi vaikuttaa. Toiminta on liian siiloutunut ja päätöksenteko liian moniportaista.
– Yhtiörakenne ratkaisisi tämän ongelman, painottaa Räsänen.
Rauman ongelmana on väestökato ja yksipuolinen elinkeinorakenne sekä ikääntyvä väestö. Virran kääntäminen vaatii hyvin monia toimia. Työpaikkoja molemmille puolisoille, hyvät palvelut, laadukkaat harrastusmahdollisuudet ja myönteinen imago.
– Eikä pidä kokonaan unohtaa, että esimerkiksi Lukon kaltainen seura tarjoaa huippuvalmennusta junioreille. Tällaisetkin asiat voivat vaikuttaa muuttohalukkuuteen. Viihtyvyyttä lisäävät myös kulttuuripalvelut.
Räsäsen mukaan perustettava yhtiö vastaisi kaupungin ulkoisesta markkinoinnista ja Rauman kaupunki jatkaisi edelleen itse entiseen malliin sisäistä viestintää.
Räsänen on tehnyt ko. yhtiön perustamisesta kuntalaisaloitteen, joka on nyt kaupungin hallinnon pohdittavana.