A-
A+
SV Jukka Silvast
Pori Energian osaomistamassa Porin Prosessivoima Oy:ssä on nyt kolme viikkoa ehditty pohtia, mitä Kaanaan voimalaitoksen tulevaisuus pitää sisällään.
– Olemme käynnistäneet selvitykset vaikutuksista, johtaja Timo Mäki kuvaa nykytilannetta.
Porin Prosessivoima Oy:n omistuksessa oleva, prosessihöyryä, sähköä ja kaukolämpöä tuottava Kaanaan voimala on toiminut puolivaloilla viimeiset puolitoista vuotta entisen Huntsmanin ja nykyisen Venatorin suurpalon jälkeen. Se on jo selvää, että Venator haihduttaa oman siivunsa kokonaan lähtiessään. Venator on käyttänyt etenkin prosessihöyryä, jonka osuutta Mäki pitää merkittävänä voimalan tuotannossa. Voimala sijaitsee vieläpä tehdasalueella.
Tuotantovajeen täyttäminen on pohdinnassa, sen enempää Mäkikään ei tänään kommentoi. Prosessihöyryä menee edelleen vajaalla pyörivälle Venatorille niin kauan kuin tehdas pyörii, höyryä menee myös Pihlavan teollisuudelle ja kaukolämpöä Pori Energia Oy:n kaukolämpöverkkoon. Tuotettava pieni sähköosuus ohjataan valtakunnan verkkoon.
Voimalaitos on Pohjolan Voima Oy:n tytäryhtiön Porin Prosessivoima Oy:n omistuksessa. Voimalaitoksen käytöstä ja kunnossapidosta vastaa Pori Energian henkilöstö. Pori Energia hallinnoi 40,8 prosenttia yhtiön osakkeista.
Biovoimalaitokseksi kutsuttu yksikkö valmistui vuonna 2008 lopussa, eli täyttää tänä syksynä kymmenen vuotta.
Venatorin johto kävi Porissa kolme viikkoa sitten keskiviikkona ilmoittamassa, että tulipalon vaurioittama ja vain osittain korjattu pigmenttitehdas lopetetaan kokonaan. Ilmoitus synkensi Porin tyystin, sillä se tiesi pelkästään 450 tehtaan työntekijän irtisanomista, mutta vaikutukset alueen muulle yritystoiminnalle ja työpaikkoihin on laaja-alainen ilmiö. Julkisuudessa on spekuloitu koko Meri-Porin alueen tulevaisuudella.
Viimeisen kolmen viikon aikana on jotain hyvääkin ilmoitettu tapahtuvan Meri-Porissa. Ainakin sataman laiturin uusimiseen investoidaan lisää. Myös rautatien sähköistys keskustan ja Mäntyluodon välillä on saamassa rahaa. Fortum virittelee tuhkanjalostuslaitoksensa ylösajoa.
Ranskalaisen Technip Offshoren telakka Mäntyluodossa siirtyi hiljan suomalaisomistukseen. Uusi yhtiön nimi on Porin Offshore Constructions Oy. Paitsi, että matkailusta povataan Meri-Poriin aiempaa tukevampaa tukijalkaa, POC:sta on odotettu uutta teollisen toiminnan veturia.