A-
A+
Lentäjä harjaantuu vastustamaan G-voiman vaikutusta. Kun Mika Kanto vetää koneellaan silmukan taivaalla 180 solmun eli 350 km/h nopeudessa, häneen voi kohdistua jopa 8 G:n voima. Harjaantumaton ihminen menettäisi tajuntansa noin 6 G:ssä.
Ensi viikonloppuna hävittäjät ja helikopterit täyttävät taivaan Porin lentokentän tuntumassa. Jylinä alkaa jo torstaina. Viikonloppuna paikan päällä yleisön on syytä suojata kuulonsa ja varsinkin lapsikatsojille kannattaa laittaa päähän kunnon pelttarit. Desibelitasot ovat sitä luokkaa, että ne tuntuvat kropassa asti.
Kyseessä ei ole sotaharjoitus, vaan Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow, joka järjestetään Porin lentokentällä 18.-19.6.2022. Kyseinen spektaakkeli järjestetään vuosittain eri kaupungeissa, ja nyt on tullut Porin vuoro. Pori Airshow:ssa on esillä laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä harrasteilmailusta sotilaslentokoneisiin.
– Kun ilmailualan ihmiseltä kysyy, mikä häntä Porin Airshowssa kiinnostaa, vastaus on tietenkin: kaikki.
Näin toteaa Suomen ilmailuopiston lennonopettaja, taitolentäjä Mika Kanto. Kun Kanto selailee Pori Air Show:n ohjelmaa, ensimmäisenä hänen silmäänsä osuvat F-35 taisteluhävittäjät, jollaiset Suomeenkin on päätetty hankkia. Pori Airshow:n maanäyttelyssä yleisö pääsee tarkastelemaan, mihin verorahoja on käytetty.
Vaihtoehtoina Suomen uusiksi hävittäjiksi olivat myös Saab Gripen ja Eurofighter Typhoon -hävittäjät. Viikonloppuna niitäkin nähdään Porin taivaalla. Ensimmäistä lentää Ruotsin ilmavoimat ja jälkimmäistä Britannian Royal Air Force.
Poriin saapuu kolme Ruotsin ilmavoimien Saab Gripen C -monitoimihävittäjää Skaraborgin 7. Lennostosta Såtenäsista Etelä-Ruotsista.
Kuva: Erich Coeckelberghs
Kanto mainitsee, että suomalaiset hornetlentäjät ovat maailmalla taidoistaan tunnettuja ja palkittuja. Suomen Ilmavoimat lentää Pori Airshowssa sekä soolona että osastona. Soololento lennetään uusimmasta TopGun elokuvasta tutuksi tulleella Boeing F/A-18C hornethävittäjällä.
Osastolentotaituruutta yleisölle esittelee Ilmavoimien Midnight Hawks. Koneet lentävät muodostelmassa, vain 1,5 – 2 metrin etäisyydellä toisistaan. Lähekkäin lentäminen on haastavaa ja vaatii taitoa.
Kanto odottaa mielenkiinnolla myös tapahtuman pääesiintyjää, Sveitsin puolustusvoimien Patrouille Suissea, joka on kuin Sveitsin Midnight Hawks.
– Onhan se harvinaista herkkua, että tällaista nähdään Porissa, Kanto sanoo.
Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porista vuonna 1961. Sen kunniaksi Pori Airshowssa nähdään ennätysmäärä myös helikoptereita. Näytöslennon lentää muun muassa Tšekin Ilmavoimien Mi-24 taisteluhelikopteri. Vastaavia koptereita käytetään lukuisissa konflikteissa ympäri maailmaa, myös Ukrainan sodassa.
Kotimaista helikopterikalustoa edustaa muun muassa Rajavartiolaitoksen Super Puma, jolla rajavartiolaitos tarjoaa vinssausesityksen. Vinssaustekniikalla pelastettiin aikoinaan esimerkiksi Estonian haaksirikon uhreja merestä.
Sveitsin puolustusvoimien Patrouille Suisse sotilastaitolento-osasto on Pori Airshow:n pääesiintyjä.
Kuva: Perttu Karivalo
Patrouille Suissen F-5E hävittäjät ovat haluttu näky Euroopan lentonäytöksissä. Osastoa arvostetaan sveitsiläisen tarkasta osastolentämisestä, sekä näyttävästä ohjelmasta. Suomessa Patrouille Suissen edelliset vierailut olivat vuosina 2012 ja 1996.
Kuva: Perttu Karivalo
Mi-24 on yksi maailman kuuluisimmista taisteluhelikoptereista ja sitä käytetään lukuisissa konflikteissa ympäri maailman. Myös Ukrainassa molemmat osapuolet käyttävät Mi-24 helikoptereita taistelutoiminnassa.
Kuva: Aviation Photocrew
Kanto bongaa Pori Airshown ohjelmasta tutun nimen. Vanha armeijakaveri 80-luvun lopulta Utin laskuvarjojääkäreistä esiintyy myös Porissa. Taitolentäjä ja kaima Harri Kanto on voittanut mestaruuksia kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Mitä hänen lentonäytöksessään ei nähdä, sitä koneella ei voi tehdä.
– Siinä käytetään koneen maksimisuorituskyky hyväksi, Mika Kanto sanoo.
Myös Suomen Ilmailuopiston oma taitolentäjä Mika Kanto antaa itsekin tapahtumassa lentonäytöksen. Suomen Ilmailuopisto kouluttaa Porissa ammattilentäjiä Suomen liikenneilmailun tarpeisiin. Joka toinen vuosi järjestettävä haku koittaa seuraavaksi elokuussa. Hakijoita on tavallisesti tuhannesta jopa neljääntuhanteen.
Kanto toivoo esityksestään välittyvän lentämisen riemun, joka kannustaisi nuoria alalle. Kokenut taitolentäjä tarjoilee yleisölle vauhdikkaan lentonäytöksen.
– Silmukoita, selkälentoa, vaakakierrettä, pystykäännöstä, puolikaista kuubalaista… mies luettelee.
Maisema on ylösalaisin, veri pakkautuu päähän ja aikuisen miehen paino putoaa hartioiden varaan, mutta…
– Kaikkeen tottuu, eli hauskaahan se on, Kanto sanoo.
Kone, jolla Mika Kanto esiintyy, on Extra 300 L. Sillä Ilmailuopiston opiskelijat tekevät Upset Prevention and Recovery Training-harjoituksia, eli harjoittelevat lentokoneen hallinnan palauttamista virheliikkeestä. Virhetilanteita harjoitellaan etukäteen vähän kuin liukkaan kelin ajoa autokoulussa.
Mika Kanto esiintyy näytöksessä myös Suomen Ilmailuopiston operoimalla Phenom100 liikesuihkukoneella, jolla lennetään liikelentoja Pohjoismaihin ja Eurooppaan.
Kuva: Mikko Maliniemi
Toimittaja: Pauliina Vilpakka