A-
A+
Poriin Aki Ruotsala saapui hyvällä mielellä, myös lähtee kaupungista. ”Tosi kiva kaupunki, on ystäviä, hyvä seurakunta ja hyvät naapurit. Perheemme syntyi Poriin, kaikki tärkeitä muistoja. Ja lapsemme tulee olemaan aina paljasjalkainen porilainen”, hän hymyilee.
SV Jukka Silvast
SV Jukka Silvast
Niin, kuka Aki Ruotsala? Keväällä hän oli Merikarvian kehittämispäällikkö, joulukuun alussa jo liikunnallisena kuntana tunnetun Kuortaneen elinkeinovastaava.
Ruotsala on hän, joka kesällä oli kohun keskiössä, kun Pori Jazzille valittiin toimitusjohtaja ja erotettiin häneen liitettyjen homonäkemysten vuoksi.
Hän on se, joka alkusyksystä valittiin Rauman kaupunkikehitysjohtajaksi, mitä työtä hän ei ottanut vastaan.
Rauman kaupunginjohtaja Koski koki hänet imagoriskiksi, luottamushenkilöt halusivat hänet kaupunkiin.
– Kiitos Rauman luottamushenkilöille, kun he olivat tosi selkärankaisia päätöksessään. Täytyy ottaa lakki päästä. Heillä oli kykyä ja valmiutta seisoa ajatustensa takana.
Ruotsala valmistuu kauppatieteiden maisteriksi Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä.
– Olen juuri jättänyt gradun kuntien elinkeinojohtamisesta ja tuloksista käy ilmi, että työntekijällä täytyy olla ehdoton luottamus ja työrauha organisaatiossa. Se on ehdoton pohja, jotta tässä työssä voisi onnistua. Ja kun tästä ei ollut varmuutta, se olisi ollut itsellenikin riski, hän tänään pohtii.
Perhe nousi Ruotsalan maailmassa rahaa ja uraa tärkeämmäksi.
– Perhe on ollut minulle aina hirveän tärkeä, ja kesän melskeiden keskellä perheen rooli on vain korostunut. Meillä on pieni tytär, ja isovanhemmat Pohjanmaalla. Heidän roolinsa on iso asia meille.
Ruotsala huomauttaa, että poliittisesta aktiivisuudesta ja kristillisestä vakaumuksesta hän on aina kertonut työnantajalla avoimesti ennakkoon. Hän on ollut eduskunta-avustajana, ehdokas eduskuntavaaleissa, kunnanvaltuutettukin ja edelleen Suomen Kristillisdemokraattisen puolueen puoluevaltuuston puheenjohtaja.
– Olen jättänyt sen työnantajan päätettäväksi, miten he suhtautuvat tähän.
Ryhtyykö ehdolle kevään eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiirissä, on päättämättä. Jos pohdinta-aika ei riitä, se kuulemma ei vaan riitä ja sillä selvä.
Ruotsala kokee, että nykyisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa ei aina haluta ymmärtää toista ihmistä, eikä asioista pystytä enää keskustelemaan saman pöydän ääressä kiihkottomasti.
– Ihmiset eivät osaa käsitellä erilaisuutta aidosti.
Hänen mielestään on vapauttavaa elää kotoisessa pohjalaisessa keskustelukulttuurissa, jossa ei tarvitse jännittää, ymmärtävätkö ihmiset viestisi.
– Pohjalaistaustaisena sanoisin, että meillä on ihan samat eväät kaikilla kun synnymme. Satakuntalaisilta ehkä voisi toivoa vähän enemmän uskoa omaan itseensä ja luottamusta naapuriin, niin seudulla on potentiaalia vaikka kuinka ja mihin vaan.
Kesään liittyi poikkeuksellinen kohu ja julkisuus.
– Ei onnellisuuteni rakennu jatkossakaan tämän tapaisten asioiden pohjalta tai määrittelisi identiteettiäni.
– Jos jotain hyvää kesästä haluaa hakea, niin tämä oli myös testi mediakohusta, kovaan prässin joutumisesta ja miten itse siihen reagoin. Tämä on arvokasta tietoa jatkoa ajatellen. Ja jos tämä on opettanut jotain, on sen, että ystäviä löytyy, eikä tarvitse olla yksin.