A-
A+
Porin perusturvan Ikäystävällinen Pori -hankkeen Tanja Ketola ja Marjut Riikonen toivovat yli 75-vuotiaiden tulevan rohkeasti mukaan vaikuttamaan Iäkkäiden kansalaisraatiin.
Sanna Jääskeläinen
Sanna Jääskeläinen
Ikäystävällinen Pori -hanke alkoi toukokuussa 2021 Porin perusturvan alueella eli Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla. Hankkeen tarkoituksena on vähentää yli 75-vuotiaiden, kotona asuvien ihmisten yksinäisyyttä ja turvattomuutta sekä tukea kotona asumista.
Korona-aika on tuonut omat lisähaasteensa ja monen kohdalla lisännyt juuri yksinäisyyttä ja osattomuuden tunnetta.
– Nyt koronatilanne alkaa näyttää valoisammalta ja päätimme aloittaa Iäkkäiden kansalaisraatien järjestämisen, kertovat hankevastaava Marjut Riikonen ja hanketyöntekijä Tanja Ketola.
Iäkkäiden kansalaisraati kokoontuu Merikarvialla 28.2.–1.3. kunnantalolla, Ulvilassa Kohtaamispaikka Santrassa 2.–3.3. ja Porissa ravintola Liisanpuistossa 9.–10.3. Kaikki tilaisuudet pidetään kello 9–15. Jokaiseen ryhmään mahtuu mukaan 20 yli 75-vuotiasta ilmoittautumisjärjestyksessä.
– Toivomme, että ihmiset tulisivat rohkeasti mukaan. Jokainen heistä on oman elämänsä asiantuntija. Tilaisuuteen ei tarvitse valmistautua mitenkään. Tarjolla on molempina päivinä lounas ja kahvit, Riikonen sanoo.
Kaikissa tilaisuuksissa puhuvat perusturvan iäkkäiden palvelualueen johtaja Pirjo Rehula sekä liikuntatoimen edustaja. Toisena päivänä on luvassa lääkärin pitämä luento yksinäisyyden ja masentumisen ennaltaehkäisyn keinoista. Esitysten lisäksi on työpajoja, joissa käsitellään ikäystävällisyyttä elämän eri osa-alueilla sekä yksinäisyyttä ja liikuntaa.
– Myös muu ajankohtainen keskustelu on tervetullutta, järjestävät sanovat.
Työpajoissa on mukana auttamassa Satakunnan ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijoita. Myös paikallisen vanhusneuvoston edustaja on mukana tilaisuuksissa. Kansalaisraadin työskentelyn pohjalta laaditaan julkilausuma päättäjille.
– Se luovutetaan vanhusneuvoston edustajalle ja sitä kautta se toivottavasti etenee päättäjille.
Hankkeen tavoitteena on tehdä Iäkkäiden kansalaisraatien järjestämisestä toimintamalli, jonka avulla yli 75-vuotiaiden ääni tulee kuulluksi jatkossakin.
Marjut Riikonen ja Tanja Ketola ovat molemmat geronomeja ja työskennelleet pitkään Porin perusturvassa ikäihmisten parissa. Nyt Ikäystävällinen Pori -hankkeessa he ovat yli 75-vuotiaiden tukena ja kuulevana korvana.
– Meille voi soittaa tai lähettää sähköpostia, jos haluaa neuvoja tai tietoa palveluista tai tapahtumista. Soittaa saa muutenkin ja koitetaan yhdessä miettiä, mistä saisi tukea tai vaikkapa löytäisi uuden harrastuksen.
– Yhteydenottoja yksinäisistä vanhuksista meille on tullut ja tietysti toivomme vielä lisää! Myös sote-alan työntekijät ja omaiset voivat olla meihin yhteydessä. Puhelinkontakteissa on käynyt ilmi, miten tosi tärkeätä se on, että joku välittää ja soittaa kysyen kuulumisia, he sanovat.
Iäkkäiden kansalaisraati
– Merikarvialla 28.2.–1.3. kunnantalolla, ilmoittautumiset 21.2.
– Ulvilassa 2.–3.3. kello 9–15 Kohtaamispaikka Santrassa, ilmoittautumiset 21.2. mennessä
– Porissa ravintola Liisanpuistossa 9.–10.3.
– Kaikkiin ilmoittauminen 21.2. mennessä puhelimitse tai sähköpostilla:
Marjut Riikonen, p. 0447012472, marjut.riikonen@porinperusturva.fi
Tanja Ketola, p. 0447012471, tanja.ketola@porinperusturva.fi