A-
A+
Keltavästäräkki on niittykirvisen ohella Suomen runsain suolintu. Keltavästäräkki viihtyy myös Isonevalla.
Jarmo Vacklin
Jarmo Vacklin
Vaikka Satakunta ei olekaan Suomen soistuneimpia seutuja, on alueella useita hienoja soita. Suoluontoa löytyy niin suojelualueilta ja jonkin verran myös suojelualueiden ulkopuoleltakin. Tosin viimeisten vuosikymmenien aikana soiden määrä on vähentynyt suuresti koko eteläisessä Suomessa. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa soita ei kaskettu pelloiksi niin tarkkaan kuin itäisessä Suomessa. Alueen maa-alasta on ollut suota vain noin 0–20 prosenttia, kun määrä on Vaasan ja Tornion välisellä rannikkoseudulla 40–60 prosenttia. Itä-Suomessa on kuntia, joissa reilusti yli puolet pelloista on kaskeamalla poltettu soista. Satakunnan alueella kaskeamista on käytetty lähinnä vain apuna peltoviljelyssä. Satakunnassa, kuten muuallakin, pelloiksi on haluttu lähinnä ravinteisia lettosoita sekä reheviä ja multavia lehtometsiä. Lettosuot ovat lajirikkaimpia soita ja enemmän niitä löytyy Pohjois-Suomesta. Lettosuot ovat käyneet uhanalaisiksi.
Pomarkussa sijaitseva Isoneva on todella kaunis rannikkoseudun kermikeidassuo. Kermit ovat pitkulaisia jänteitä, joilla kasvaa sammalia, varpuja, suoheinä ja muita suokasveja. Muuten petollisen upottavalla suolla olisi vaikea liikkua, ellei näitä kermejä olisi. Kermit ovat olleet niin ihmisen kuin eläintenkin kulkuväyliä jo tuhansien vuosien ajan.
Keidassuon kauneutta lisää huomattavasti, jos kermien väliin syntyy sadevedestä lampareita. Toisinaan nämä lammet ovat parikymmentäkin metriä pitkiä, mutta yleensä alle metrin syvyisiä.
Kermikeitaalla vuorottelevat korkeammat pitkulaiset kermit ja kauniit lampareet, jotka tuovat hieman kauneutta muuten varsin karulle suolle.
Jarmo Vacklin
Isonevalla on nimensä mukaisesti runsaasti puutonta nevaa. Suolta löytyy kaikkia kolmea suon päätyyppiä, eli rämettä, korpea ja avosuota eli nevaa. On hienoa, että tuleville polville on säästynyt näin komeaa suoluontoa, varsinkin avonaista nevaa. Suurin osa Etelä-Suomen soista muodostuu monenlaisista rämesoista.
Avosuolla ei juuri puita ole lukuunottamatta matalia ja kitukasvuisia männynkäkkäröitä. Usein nämä pienet männyt ovat kaksi- tai kolmesataa vuotta vanhoja ja monet myrskyt nähneet.
Suo on karu kasvupaikka eikä siellä moni kasvi menesty. Ravinto tulee vain sadevedestä ja suon turpeesta. Suon turvepatja vahvistuu vuosi vuodelta ja lopulta puiden juuret eivät enää yltä kovaan moreeniin. Lopulta puut kuolevat ja kelottuvat hopeakylkisiksi puuvanhuksiksi. Suotuisissa olosuhteissa kelotkin voivat jököttää paikallaan satoja vuosia.
Matala ja kitukasvuinen rämemänty voi olla satoja vuosia vanha.
Jarmo Vacklin
Isoneva on yksi tärkeimmistä soidensuojelualueista jo pelkästään suolinnuston suojelun takia. Suomen soilla on toistakymmentä suolintulajia, jotka pesivät lähes ainoastaan soilla. Yksi tällainen on metsähanhi. Sitä mukaan, kun eteläisestä Suomesta ovat suot huvenneet, on metsähanhi joutunut siirtymään aina vaan pohjoisemmaksi. Muita suolajeja ovat muun muassa liro, kapustarinta ja kaakkuri. Monet suolinnut ovat joutuneet katselemaan uusia pesimäpaikkoja soiden vähyyden vuoksi. Suopöllöjä, keltavästäräkkejä, niittykirvisiä ja isokuoveja löytyy nykyisin myös pesivänä peltojen reunoilta ja merenrantaniityiltä.
Isonevan näkyvimpiä kahlaajia ovat isokuovi ja kapustarinta. Lammilla pesii muutamia pareja kaakkureita, jotka käyvät lähistön järvillä saalistamassa kaloja. Kaakkurit päästävät usein lennossa kaakkattavan tervehdyksen.
Myös alueella pesivät muutamat sääksiparit käyvät kalastamassa useankin kilometrin päässä pesäpaikastaan.
Luhtavilla viihtyy avosoiden rimpisimmillä ja kosteimmilla paikoilla. Luhtavillan serkku tupasvilla kasvaa kuivemmilla ja karummillakin osilla.
Jarmo Vacklin
Rannikkoseudun suot, kuten Isonevakin, ovat varsin nuoria ja kehitys on kesken. Keidassuon vahvuus on yleensä noin 3–6 metriä. Usein suot syntyvät erilaisiin notkelmiin ja alaville maille. Rahkasammalet ovat todella tehokkaita leviämään ja suo yleensä aina vain laajenee entisestään. Rahkasammalet voivat suotuisessa olosuhteessa levittää suota jopa kuivalle kankaalle.
Kulkijan kannattaa pysyä tukevasti polulla ettei häiritse suon eläimiä ja kasveja. Isoneva on paikoin petollisen upottava ja vaarallinen.
Jarmo Vacklin
Isoneva on erinomainen paikka tutustua eteläsuomalaiseen suoluontoon. Suo on paikoin petollisen upottavaa ja hyllyvää, joten kannattaa pysyä pitkospuilla, joita pitkin pääsee muun muassa lintutornille. Isonevalta löytyy katseltavaa ja kuultavaa läpi vuoden, mutta kevät ja alkukesä on kiihkeää lisääntymisen aikaa suolla. Syksyisin muun muassa hanhet muuttavat leveämmässä rintamassa etelään ja suolla levähtää toisinaan suuriakin hanhiparvia. Keväällä taas aikaisin komeat kurkiaurat laskeutuvat suolla tervehtien komein torven tööttäyksin.
Lisätietoa: https://www.luontoon.fi/isoneva