A-
A+
Johan Åberg muistuttaa, että vaikka ruoan hinta on Suomessa noussut, Euroopan mittakaavassa täällä on jouduttu venyttämään kukkaron nyörejä vasta vähän.
Pauliina Vilpakka
MTK ry:n maatalousjohtaja Johan Åberg vieraili maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen seurueen mukana Kullaalla viime viikolla. Kullaalla he tutustuivat luomulihaa tuottavaan Tenhon tilaan.
Åbergin valistunut arvaus on, että sadon suhteen tulossa on aika normaali vuosi. Leipää riittää kaupan hyllyllä ensi talvenakin.
Mutta kustannusten noususta on nähty vasta alkusoitto. Luonnovarakeskuksen suhdannekatsauksen mukaan keskimääräisen kotitalouden ruokalasku voi kasvaa tänä vuonna yli 500 eurolla.
– Hintojen on pakko nousta, ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Minultakin on monta kertaa kysytty, että eikö valtion pitäisi tulla väliin, että ihmisillä olisi varaa ostaa ruokaa. Kyllä meillä Suomessa on varaa ostaa ruokaa. Ei voi olla niin, että viljelijä on se, joka subventoi ruoassa.
Åbergin suurin huolenaihe huoltovarmuuden suhteen liittyy viljelijöiden jaksamiseen.
– Se nähtiin jo Covid-kriisin aikana, että meillä on hyvä ketju. Suomi oli niitä maita, joiden ruokahuollossa kriisi näkyi kaikista vähiten. Mutta jos viljelijä laittaa pillit pussiin, koska rahat on loppu, sitten ollaan lirissä. Meidän ketjumme ei toimi tuontiraaka-aineiden varassa, Åberg sanoo.
Kotimaisen ruoantuotannon tukemiseen myönnetty 300 miljoonan euron tukipaketti on poikkeuksellisen iso, mutta Åbergin mukaan se ei yksinään ratkaise tilannetta. Akuuteissa, merkittävissä maksuvaikeuksissa on jo muutamia tuhansia tiloja.
Monella tilalla joudutaan jo elämään velaksi. Tukia tulee taas syksyn ja talven aikana, mutta silloin rahat voivat olla jo syödyt. Viljelijöiden kannalta vaikein hetki tulee siis todennäköisesti olemaan ensi talvena ja ensi keväänä. Silloin ratkaistaan peli: kuka jatkaa ja kuka on pakotettu lopettamaan.
– Nyt ei saa jäädä odottamaan, vaan pitää saada markkinamuutoksia liikkeelle, kun meillä on vielä aikaa siihen, Åberg sanoo.