A-
A+
The First vuosimallia 2022. Valentin Stefanov, Suntsi Järvinen, Lefa Kiviharju ja Pekka Paukku eivät todellakaan ole Lokkilavalla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.
The Firstin arkisto
Vesa-Pekka Järvelä
Aloittajan rooli on festareillakin haastava. Kokemus kuitenkin yleensä auttaa. Kirvatsin Jytän kello 16.30 käyntiin polkaisevalta The Firstiltä ei kokemusta puutu. Leif Kiviharjun luotsaama konkaribändi on yksi Suomen pitkäikäisimmistä yhtyeistä.
– Hetki on varmasti hieno. Olemme Lokkilavalla unelmapaikalla. Pääsemme korkkaamaan kovatasoisen tapahtuman. Materiaalia riittää, mutta harkitsemme biisilistan aina tilanteen mukaan. Haluamme tarjota Porin yleisölle parastamme. Tunnin setissä on juuri niitä kappaleita, joista meidät tunnetaan ja ovat meillekin uran tärkeimpiä, sanoo ”Lefa”.
Rautalankamusiikki myllersi maailmaa 1960-luvun alussa. Rautalangan rantauduttua Shadowsien ja muiden huippubändien myötä Suomeen, alettiin Pohjolan perukoillakin perustaa melodiseen instrumentaalimusaan luottaneita kitarayhtyeitä.
Yksi ensimmäisistä oli The Comanches. Helsinkiläisbändissä ja sitä seuranneessa Shaking Sharksissa muusikon taivaltaan aloitteli myös Kiviharju.
– Aina ei muisteta, kuinka lyhyeksi rautalangan kulta-aika jäi. Oikeastaan meni vain vuosi, kun Liverpoolista pyyhkäisi sellainen myrsky, joka mullisti musakentän totaalisesti – myös meillä pohjoisessa.
Beatles avasi aivan uuden maailman. Yhtyeen huikea stemmalaulu, hienot biisit ja tyylikäs ulkoasu kolahtivat kovaa myös Kiviharjuun ja soittokavereihin.
– Olihan Beatles monella tapaa uutta ja tuoretta. Heidän läpimurtonsa ja jättimenestyksensä oli täysin oikeutettua.
Yhdessä kavereidensa Suntsi Järvisen, Teukka Grönroosin ja Mauke Vihavaisen kanssa loppuvuodesta 1964 perustettu First tavoitteli brittikvartetin ja muiden aikalaistensa tyyliä ja soundia.
– Todellinen onni potkaisi, kun pääsimme esiintymään Kerho Ykkösessä radion suorassa lähetyksessä. Ohjelman seurauksena suosio räjähti ja keikkakalenteri täyttyi.
The First vuonna 1965
The Firstin arkisto
Teukan lähdettyä armeijaan Lefa tarjosi kitaristin pestiä tuntemalleen Måsse Enqvistille. Ave Lönnfors hyppäsi puolestaan remmiin, kun Mauke siirtyi opintojen pariin. Näin kasaan oli saatu Firstin tunnetuin kokoonpano. Sen voimin bändi nousi yhä kovempaan lentoon ja levytti myös tunnetuimmat hittinsä.
– Meni hermot, Perjantai ja Jos sais reissullansa levytettiin heti kärkeen. Nuo kolme biisiä ovat edelleen keikkasetissämme ja niitä yleisö toivoo meiltä tänäänkin.
Firstin taidot ja maine tunnettiin ja tunnustettiin.
– Meno keikoilla oli todella villiä. Ja niitä keikkoja riitti – niin tanssipaikoilla, koulubileissä kuin monenlaisissa muissakin mestoissa. Vastaanotto oli aina vähintäänkin lämmin ja usein jopa tulikuuma.
Yleisön villinnyt suosikkicombo oli varmistanut asemansa keikkajärjestäjien keskuudessa.
– Vilkkaimpina vuosina esiintymisiä oli 200–250. Joinain iltoina soitimme kolmekin keikkaa putkeen. Ihan sellaista rumba ei enää ole, mutta korona-ajan jälkeen keikkatilanne on jälleen piristynyt. Tahti on meille veteraaneille sopiva. Varsinkin yksityis- ja yrityspuolen tilaisuuksiin tuntuu olevan 60-luvun musalla kysyntää, kertoo Lefa,74.
The Firstin keikkatilanne on korona-ajan jälkeen taas piristynyt.
The Firstin arkisto
First esiintyi 60-luvulla myös useiden ulkomaisten tähtien konserttien avaajana.
– Pääsimme lämmittelemään muun muassa Swinging Blue Jeansia, Spencer Davies Groupia, The Searchersiä ja supertrio Creamia. Järisyttävin kokemus oli silti Jimi Hendrix Experiencen keikka keväällä -67. Katselimme kähäräpään touhua haavi auki. Jo kitaravelhon soundcheck Kulttuuritalolla pisti sukat pyörimään jaloissa.
Yksi lämmiteltävistä oli huikeasta stemmalaulustaan tunnettu The Hollies.
– He ilmeisesti tykästyivät meidän coverversioomme heidän jättihitistään He Ain’t Heavy, He’s My Brother. Sen jälkeen olemme olleet vakiolämppärinä bändin Suomen keikoilla.
Vakioartistina First on ollut jo vuosia huippusuosituissa Back To Sixties -tapahtumissa. Viime vuosina yhtyettä on kuultu säännöllisesti myös 60-luvun musiikin henkeä vaalivassa Bosrockissa.
– Halusimme tuoda Sannaisten seudulle elämää. Heinävintti onkin ollut täynnä joka vuosi.
Nykykokoonpanossa musisoivat basisti-Lefan ja rumpali-Suntsin lisäksi kitaristit Pekka Paukku ja 40 vuotta sitten Bulgariasta Suomeen muuttanut Valentin Stefanov.
– Olemme olleet kimpassa jo pitkään. Kokoonpano elää, mutta hyväksi havaittu musiikillinen linja pysyy. Soittohalut ovat yhä kovat. Niin kauan kuin yleisöstä kuuluu We Want More -kiljahduksia, olemme ajatelleet jatkaa. Jos kannustus vaihtuu No More -huudoiksi, on paras pistää soittokamat pussiin.