A-
A+
5-vuotias tyttäreni sanoi pelkäävänsä sotaa. Menin hämilleni ja kysyin tietääkö hän, mitä sota tarkoittaa. Hän vastasi, ettei tiennyt, mutta osasi kyllä sanoa, että sota on Ukrainassa ja Venäjä on hyökännyt sinne. Raskain mielin kerroin aivan liian pienelle, että sota ei ole Suomessa eikä kukaan ole hyökkäämässä tänne. Lisäksi lupasin, että teemme eduskunnassa kaikkemme, että rauha Suomessa säilyy jatkossakin.
Selitin tyttärelleni samaa rehellistä viestiä, jota valtion johto on kertonut suomalaisille. Aikuisiakin on pelottanut. Pelkoa enemmän moni on kokenut pettymystä siihen, ettemme ole oppineet riittävästi sotien karmeuksista. Ja surua siitä, että jälleen asevarustelu maailmassa kasvaa ja puolustusta on vahvistettava rauhan säilymiseksi.
Emme voi kuitenkaan sulkea silmiämme siltä, miten Venäjä valtaa naapuriaan sotimalla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on rikkonut myös kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän. Maailma ympäriltämme on muuttunut, ja siihen on myös Suomen reagoitava.
Kuluva kevät on ollut osoitus Suomen toimivasta demokratiasta. Olemme näyttäneet vahvuutemme: tietoon pohjautuva päätöksenteko, kyky laajaan parlamentaariseen keskusteluun ja nopeus reagoida maailmanshokkeihin. Sen lopputulemana eduskunta äänesti Nato-jäsenyyshakemuksen puolesta pysäyttävin luvuin, 188 Jaa-ääntä ja 8 Ei-ääntä.
Äänestystuloksen takaa on kuitenkin hyvä ymmärtää, että kansanedustajat ovat kukin kulkeneet erilaisen matkan samaan lopputulemaan – aivan kuten kansalaisetkin. Toiset ovat vuosikausia tehneet työtä maailmanrauhan saavuttamiseksi erilaisin kansainvälisin sopimuksin ja diplomatian keinoin. Heille ajatus verovarojen lisäämisestä sotilaallisiin tarkoituksiin on ylipäänsä vieraampi. Toisille kyse on ollut vuosien haaveesta tulla osaksi juuri Naton puolustusliittoa. Heille päätös on ollut samppanjapullon poksauttelun paikka.
On vaikea ymmärtää iloa asiassa. Nato-jäsenyys tuli ajankohtaiseksi, koska Euroopassa on sota. Vaikka jäsenyys vahvistaa turvallisuuttamme ja toki tuntuu monin tavoin helpottavalta, maailmanjärjestys on kuitenkin muuttunut suuntaan, jota emme olisi koskaan halunneet nähdä. Rauha on kaiken muun elämän pohja, ja se tulee turvata tässä ajassa puolustustamme vahvistamalla. Surua on kuitenkin tunnettava siitä, että Ukrainan sodassa edelleen kuolee lapsia, naisia ja miehiä.
Kristiina Salonen
Kansanedustaja (sd.)