A-
A+
– Pride-tapahtumalla haluamme näyttää, että tällaista täällä pitäisi olla aina: vapaa fiilis, jossa voi olla oma itsensä, Kontula sanoo.
Pori Pride -tapahtumaa vietetään Porissa Eetunaukiolla lauantaina 30. heinäkuuta. Tapahtumaa on järjestämässä noin kolmikymmenhenkiseksi kasvanut vapaaehtoisporukka. Heidän joukossaan on myös Lari Kontula: Porissa koko elämänsä asunut sosionomi (AMK), Satakunnan Setan hallituksen jäsen, Pori Pride -tapahtumakoordinaattori ja seksuaalivähemmistön edustaja.
Kontulalle on selvää, miksi hän on mukana järjestämässä Pori Prideä:
– Koska se on hauskaa! Prideen kuuluu oleellisesti mielenosoittaminen, tietoisuuden lisääminen ja ajankohtaisten ihmisoikeustavoitteiden edistäminen. Mutta vaikka kaikki tietäisivät kaikesta kaiken, ja maailmassa olisi kaikki hyvin, pitäisimme tapahtuman vain siksi, että se on niin kivaa.
Entä kuinka avoimesti seksuaalivähemmistön edustaja voi vuonna 2022 Porissa näyttää väriään? Kysymys saa Kontulan mietteliääksi.
– Haluan ja uskallan pitää rakastani kädestä, enkä koskaan valehtele siitä, kuka olen tai kenen kanssa olen. Mutta minun ei ole myöskään pakko olla joka suuntaan avoimena. Ihmisellä on oikeus kertoa itsestään eri tilanteissa juuri sen verran kuin haluaa, tai kokee oleelliseksi.
– Monien meidän elämään kuuluu sellaista turvallisuuslaskelmointia ja vähemmistöstressiä, vaikka niin ei pitäisi olla. Se voi syntyä esimerkiksi aiemmista negatiivisista kokemuksista tai viime aikojen uutisista.
Kontulalle itselleen vaikeinta oli ala-asteella. Hän vaihtoi koulua kuudennelle luokalle mennessään, jonka jälkeen alkoi raju koulukiusaaminen. Kontula sai osakseen homottelua, häntä kaadettiin, lyötiin ja hänen päälleen syljettiin. Tavaratkin levitettiin pitkin koulun pihaa. Jos joku yritti näyttää Kontulalle ystävällisyyttä, se käännettiin niin, että tämä oli homo hänen kanssaan.
Kontula muistuttaa, että seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli ovat tasa-arvo -ja yhdenvertaisuuslaein suojeltuja ominaisuuksia. Lasten oikeuksista huolehtiminen on aikuisten velvollisuus.
– Kiusaaminen on henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Se ei ole uhrin syy eikä mikään perustilanne. On paljon, mitä ihan jokainen meistä voi tehdä rakentaakseen suojatekijöitä ja lopettaakseen sen, Kontula sanoo.
Yläasteelle mennessä kiusaaminen loppui. Kontula tuli läheisilleen kaapista päivää ennen kuin täytti 18 vuotta. Hän kokee olevansa onnekas, sillä läheiset antoivat täyden tukensa ja monta pitkää halausta.
– Tuli sellainen olo, että koti, jossa olin asunut oli oikeasti kotini. Sinne olin tervetullut juuri sellaisena kuin olen.
Ympyrä on sulkeutunut, sillä nykyään Kontula kiertää kouluissa Satakunnan Setan koulutusvierailijana kertomassa seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolen moninaisuudesta sekä perhemuodoista.
Porissa Kontula kuulee nykyisin hyvin harvoin mitään negatiivista kommentointia, vaikka on Pori Priden tapahtumakoordinaattorinakin näkyvässä roolissa.
– Porissa on paljon hyvää. Esimerkiksi Pori Pride saa taloudellista ja viestinnällistä tukea Porin kaupungilta. Kaupungilta haettu tapahtuma-avustus hyväksyttiin yksimielisesti. Jos täällä olisi ihan kurjaa, en asuisi täällä, enkä voisi tehdä tällaista aktivismiakaan. Helsingistä on kiva hakea voimaa ja neuvoa muilta Pride-järjestäjiltä, mutta Pori on kotikaupunkini.
Perinteistä Pride-kulkuetta ei tänä vuonna Porissa nähdä. Päätös kulkueen väliin jättämisestä oli tehtävä jo maaliskuussa, jolloin koronatilanne oli Porissa huono, eikä rahoitustakaan oltu vielä lyöty lukkoon. Pride-tunnelmaa ja värikästä menoa on silti tänäkin vuonna luvassa viikon oheisohjelmissa ja lauantain Pori Pride -päätapahtumassa.
Nykyään Kontula kiertää kouluissa Satakunnan Setan koulutusvierailijana kertomassa seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolen moninaisuudesta sekä perhemuodoista.
Toimittaja: Pauliina Vilpakka