A-
A+
"Kesäiset mansikkaviinerit ja muut herkut ovat edelleen tehneet kauppansa, vaikka kuljen noustessa on jouduttu nostamaan hintoja", toteaa Prassen Konditorian toimitusjohtaja Johanna Uusitalo.
Ari Anteroinen
Ari Anteroinen
Energian hinta on noussut viime aikoina runsaasti. Tämä yhdessä raaka-aineiden hintojen nousun sekä saatavuusongelmien kanssa on pakottanut monet leipomo- ja konditoriayrittäjät nostamaan leipomotuotteiden hintoja.
Näin on joutunut tekemään esimerkiksi raumalainen Prassen Konditoria.
Miten Prassenilla on taisteltu kulujen nousemista vastaan?
– Kyllä sitä on mietitty, mutta kauheasti ei lääkkeitä löydy, vastaa toimitusjohtaja Johanna Uusitalo.
– Olemme pyrkineet kilpailuttamaan kaikki hankintamme, mutta mikään iso ratkaisu tuo ei ole.
Uusitalo jatkaa, että kulutusta on pyritty vähentämään esimerkiksi ottamalla uunit pois päältä heti paistamisen jälkeen.
– Aika vähäistä se silti on, mitä tämän asian kanssa pystytään tekemään.
Prassen uunit toimivat sähköenergialla. Lisäksi Rauman Uotilassa sijaitsevasta leipomosta löytyvät ilmalämpöpumput.
Kuten kaikki muutkin yritykset, korona-aika piti Prasseniakin kovilla kahvilasulkuineen ja muine rajoitteineen.
– Siten tuli vielä päälle tuo raaka-ainepula. Välillä kun tavarantoimittajan kuorma tuli, se oli puolet pienempi mitä oli tilattu. Siinä sai sitten olla innovatiivinen. Koko ajan joku iskee, Uusitalo huokaa.
Hän kuitenkin korostaa, että laadusta ei missään tapauksessa tingitä, mutta kaikki käyttötavara on kilpailutettu. Niissä kun pystyy edes hieman säästämään. Näitä käyttötavaroita ovat esimerkiksi pakkaustarvikkeet.
– Hyvällä mielellä tässä kuitenkin tehdään hommia. Olemme jo tottuneet siihen, että koko ajan tulee eteen jotain uutta.
Yhdessä vaiheessa polttoaineiden hintakin oli korkealla. Kallista se on vieläkin, vaikka hinta on huippulukemista tullutkin alaspäin. Prassen tuotteita on kuljetettu laajallekin alueelle.
– Ajamme tuotteitamme muun muassa Poriin ja Tampereelle, Johanna Uusitalo avaa.
Johanna Uusitalo myöntää sen, että nousseista kuluista johtuen myös leipomotuotteiden hintoja on pitänyt nostaa. Ovatko asiakkaat olleet ymmärtäväisiä?
– Toistaiseksi ei ainakaan ole kovasti ihmetelty hintojen korotuksia. Kauppa on käynyt mukavasti. Myyntitiskillä ei juurikaan aiheesta ole keskusteltu. Hintoja on ollut pakko nostaa, koska raaka-aineidenkin hinta on noussut jatkuvasti, toteaa Uusitalo.
Tavarantoimittajat ovat nostaneet tänä vuonna hintoja ja kohta kuulemma nostavat jälleen.
– Luvassa on jopa 10–20 prosentin korotus hintoihin.
Onko Leipuriliiton kautta tullut yrittäjille neuvoja ja opastusta?
– Tietoa tulee aika paljonkin. Samoin yrittäjäjärjestöiltä. Mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, mitä itse pystyy pienessä yrityksessä tekemään, Johanna Uusitalo korostaa.
Osaako Uusitalo ennustaa, millainen syksy on tulossa?
– Voi olla edelleen pientä painetta nostaa hintoja. Katetta kun on pakko saada, sillä muuten ei yritys voi toimia. Viivan alle täytyy jäädä jotain, että saa esimerkiksi palkat maksuun.
Prassen kahvila sijaitsee Vanhassa Raumassa, jossa on lähekkäin useampia kahviloita. Onko Johanna Uusitalo ehtinyt tarkkailemaan kilpailijoiden hintoja?
– Niitä kyllä tulee seurattua. Kyllä ne hinnat näyttävät nousevan kaikilla. Siinä voi muuten äkkiä käydä huonosti, jos koittaa samalla hinnalla myydä kuin ennenkin. Loppuvuonna voi tulla paha tilanne eteen, huomauttaa Johanna Uusitalo.