A-
A+
Kokemusosaaja on henkilö, jolla on omakohtainen kokemus jostain psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammaisuudesta, vaikeasta elämäntilanteesta tai läheisenä tai omaisena olemisesta. Hänellä on myös kokemusta saamastaan palvelusta, kuten sen oikea-aikaisuudesta ja sujuvuudesta tai asiakkaana kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta. Kokemusosaaja on aina hankkinut koulutuksen kautta valmiuden toimia erilaisissa kokemustehtävissä. Soveltuvuus ja halu sitoutua ovat muita edellytyksiä kokemusosaajana toimimiselle.
Kokemustieto täydentää ammatillista ja tieteellistä tietoa palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Omaan kokemustaustaan pohjautuvaa tietoa jakamalla kokemusosaajat lisäävät ammattilaisten ymmärrystä asiakkaita kohtaan. Kokemukseen pohjautuvan tiedon käytöllä on myönteistä vaikutusta palveluiden laatuun ja tarvelähtöisyyteen sekä palveluiden käyttäjien tyytyväisyyteen palveluita kohtaan. Terveysalan lisäksi muun mussa sosiaalialalla, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, työllisyys- ja sivistyspalveluissa tai kotouttamisessa kokemustiedon hyödyntämiselle on rajattomasti mahdollisuuksia.
Satakunnan hyvinvointialueen palveluiden valmistelussa on tavoitteena parantaa satakuntalaisten peruspalveluja ihmiskeskeisesti. Palveluiden käyttäjien suorat osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet ovat keskiössä. Kuntien ja tulevan hyvinvointialueen toiminnassa osallisuus on toimintatapana tärkeä. Osallisuuden edistämiselle on jopa lakiperustaa. Tähän konkreettisia keinoja ovat muun muassa asiakasraadit, kaikille avoimet työpajat ja kuulemistilaisuudet sekä edustukselliset vaikuttamistoimielimet. Myös kokemusosaajien rooli joko itsenäisesti tai ammattilaisten rinnalla palveluiden kehittämisessä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi on tunnistettu.
Useiden julkisten toimijoiden ja lukuisten järjestöjen kouluttamia kokemusosaajia on Satakunnassa käytettävissä arviolta 120–130. Heiltä löytyy omakohtaista kokemustietoa muun muassa:
– asunnottomuudesta
– erilaisista pitkäaikaissairauksista
– erityistuen tarpeista
– henkisestä väkivallasta
– kehitysvammaisuudesta
– lastensuojelusta
– mielenterveys- ja päihdeongelmista
– mielenterveys- ja päihdekuntoutujan läheisenä tai omaisena olemisesta
– neuropsykiatrisista erityispiirteistä
– peliriippuvuudesta
– peliriippuvaisen läheisenä tai omaisena olemisesta
– rikosten maailmasta ja rikollisen elämästä
– seurusteluväkivallasta
– sisäilmaongelmista
– taloudenhallinnan haasteista
– työttömyydestä
– useista erilaisista fyysisistä sairauksista
– useista erilaisista psyykkisistä sairauksista
– vammautumisesta
– vankilasta vapautumisesta
Lisätietoa: www.yhteisokeskus.fi/kokemustoiminta
Kirjoittajat:
Kokemustoimintaverkoston Satakunnan Kokemustoiminta-ohjausryhmä, puheenjohtaja Jaana Tuomela
Satakunnan yhteisökeskus, varapuheenjohtaja Sanna Leppäjoki-Tiistola, Invalidiliitto