A-
A+
Suomen yksityisteitä riittää, kaikkiaan 360 000 km. Nämä tiet ovat ahkerasti käytössä, mutta yksityiset omistajat tai tiekunnan osakkaat päättävät teiden kunnostuksista itsenäisesti. Tänä keväänä polttoaineiden kohonneet hinnat pakottavat monet heistä miettimään, mitä on mahdollista tehdä kunnossapitoon varatun budjetin rajoissa. Koneurakoitsijoiden talous ei välttämättä kestä nykyistä kulutasoa, ja tiekuntienkin kanssa tehdyissä sopimuksissa ollaan vaikeassa tilanteessa. Ristiriita antaa hyvän esimerkin käytännön tilanteesta, joka houkuttaa tekemään säästöjä. Usein säästöt tehdään helpoimmin löytyvästä kohdasta, kevään tienpidosta.
Talven jälkeen teiden ongelmat voivat helposti kasautua, jos kevään tienpidosta säästetään. Tiessä olevat perusongelmat siirtyvät suoraan myöhempiin vuodenaikoihin. Varsinkin perusparannushankkeiden osalta tiekuntien kannattaa yrittää löytää yhteisiä ratkaisuja urakoitsijoiden kanssa. Tiekuntien hankalassa tilanteessa ei kannata yhdenkään yksityistien osakkaan jäädä välikäteen. On selvää, että jo tehdyt sopimukset sitovat molempia osapuolia, ja kenties huonoksi osoittautuvat sopimuksesta on sopijapuolien kannettava vastuunsa. Sopimustilanteen jälkeen ilmennyt ylivoimainen este taikka taloudellinen liikevaikeudesta syntynyt kohtuuton tilanne kannattaa ratkaista yhdessä urakoitsijan kanssa. Sillä hyvästä urakoitsijasta kannattaa jokaisen tiekunnan pitää kiinni. Samoin urakoitsijalla on aina kiinnostus viedä urakkansa loppuun.
Perusparannushankkeisiin voi hakea esimerkiksi muutospäätöstä ELY-keskukselta. Lisäratkaisuja voi löytyä myös vaikka verkostoitumalla muiden tiekuntien kanssa, ja selvittää heidän löytämiään ratkaisuja.
Kevään kunnossapito pohjustaa loppuvuoden helppohoitoisen yksityistien.
Hyvin tehdyt tienpidon kevättoimet sisältävät tien muokkausta: pölynsidonnan, tien höyläyksen ja lanauksen. Pölynsidonnassa käytetään yleisimmin kalsiumkloridia. Oikea ajankohta pölynsidonnalle on keväällä, kun tienpinta on vielä kostea. Tarvittaessa kesällä tehdään lisäsuolausta, ja sekin kosteaan tienpintaan, esimerkiksi sateen jälkeen. Pölynsidonta vähentää sideaineksen poistumista kulutuskerroksesta, ja vähentää näin lanaustarvetta sekä lisämurskeenajotarvetta. Tien höyläys tai lanaus tehdään keväällä, tienpinnan kuivumista edistämään ja vähentämään pintakelirikosta aiheutuvia haittoja. Tänä keväänäkin yksityisteiden käyttäjille on tullut merkittävää haittaa juuri pintakelirikon aiheuttamista ongelmista. Lanaus tehdään tien pinnan ollessa kostea. Höylän tai lanan terän tulee kulkea kuopan pohjan alapuolelta, muuten ei kuoppaa saada pois. Tarvittaessa yksityisteillä tarkistetaan ja korjataan talven mittaan vaurioituneet rummut. Kaiken kaikkiaan hyvät ratkaisut yksityisteillä varmistaa tienkäytön turvallisuuden.
Kirsi Pohjola
Satakunnan Tieisännöinti