A-
A+
Timo Korpi WinNovasta (vas.) ja Jari Halttunen ovat suunnitelleet oppijakson istuttamisen ammattikoulutukseen. Vapaaehtoistyöntekijät Raimo Skog (oik.) ja Esa Mäkeläinen miettivät moottoriurheilua nuorisotyön kulmasta.
Jukka Silvast
Jukka Silvast
WinNovassa autoalan lehtorina toimiva Timo Korpi muistaa, kuinka hän polkupyöräikäisenä juurtui paikkakuntansa moottorikerhon toimintaan. Harrastus tarttui pitkäaikaiseksi.
Kun opettajaksi kouluttautuva Jari Halttunen, Korpi ja nuorisotyötä tekevät RSD Racing -yhdistyksen Raimo Skog ja Esa Mäkeläinen istuivat WinNovan opettajainhuoneeseen, he myönsivät, ettei vastaavaa yhteisöllistä toimintaa enää ole juuri tarjolla.
– Saisi ruuvailla ja hitsailla hyvässä hengessä, sellaista pitäisi olla, Korpi sanoo.
Jari Halttunen pohtii, että nuorilla pitää olla haaveita, ja sitä kohti menemiseen tarjoutuu monta kulmaa. Jos haaveet menettää, tulee epätoivoisia nuoria.
Ammatillisessa opettajakoulutuksessa Tampereella oleva porilainen Halttunen mietti aikansa. Syntyi opinnäytetyö, jonka tuloksena WinNovan Porin yksikössä keväällä järjestetään valinnainen kurssi, 10 opintopisteen pilottikurssi Johdatus moottoriurheiluun. Oppilaat valitaan neljästä olemassa olevasta autoalan ryhmästä.
Halttusen opinnäytetyö on hyväksytty WinNovan opetusohjelmaan. Koulutus ajoittuu huhti-toukokuulle. Lehtori Timo Korpi kertoo, että mukaan tahtovat oppilaat haastatellaan ja ryhmä tulee valikoitumaan sitä kautta.
Ammattilentäjiäkin kouluttanut autokorjaamoyrittäjä Halttunen uskoo ajatukseen, että kurssin ja moottoriurheilun kautta nuoret saavat paitsi erilaista teknistä osaamista, he myös voivat hahmottaa, mikä ero on tieliikenneajolla ja kilpa-ajolla. Kurssi voisi olla myös yksi mahdollisuus haaveen toteuttamiseen.
– Vaikuttavuuden osalta merkittävin tavoite on turvallisuuslähtöisen asenteen lisääminen. Tiedossani ei ole yhtään toista kurssia, jossa turvallisuutta ja sen tarpeellisuutta lähdetään opettamaan tekemisen kautta, Halttunen sanoo.
Opetuksen tavoitteena on luoda laaja-alainen näkemys moottoriurheilun eri osa-alueista. Halttunen kertoo, että esiin tuodaan etenkin normaalisti näkymätöntä puolta kilpailutapahtumissa, jotka ovat tärkeitä turvallisuuden ja menestyksen kannalta.
Kurssiin kuuluu ratapäiviä, jolloin oppilaat pääsevät myös ajamaan kilpaa turvallisissa oloissa. Halttunen lupaa tarjota näytön paikan itseään kovinakin kuskeina pitäville.
Opettajana hän tavoittelee oppilaiden kehittämistä lyhyessä ajassa turvallisemmiksi, paremmiksi ja nopeammiksi kuljettajiksi. Toinen tavoite on kiinnostuksen herättäminen moottoriurheilua kohtaan elinikäisen oppimisen tienä.
Loppuhuipennus tulee olemaan moottoriurheilutapahtuman kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja siellä toimiminen eri tehtävissä. Pohjalle tietoa annetaan luokkaopetuksessa. Ratapäivät pidetään Ulvilan FK-radalla, Hangassuon radalla ja Pesämäen radalla, oikean kaluston kanssa.
Kurssilla opetellaan erilaiden autoista saatavan datan keräämistä, ajokkien säätämistä ja tulosten tulkintaa.
Halttunen kuvailee, että sipulissa on monta kuorta. Pääasia on kurssi, mutta siihen linkittyy myös mahdollisuus käyttää moottoriurheilua terapiana.
– Me pystymme tarjoamaan motorsportin, sosiaalipuoleen emme halua sotkeutua. Siinä tarvitaan sosiaalialan ammattilaisia.
Raimo Skog RSD Racingistä kertoo, että yhdistys on miettinyt ja suunnitellut ajosimulaattoreiden kautta nuorisotyötä. Avaus tehdään yhden varsinaisuomalaisen kaupungin nuorisotiloissa. Simulaattorit ovat nykyisten autojen kaltaisia, tietokoneella ohjelmoitavissa. Tätä aiotaan opettaa.
– Jos vaan voin auttaa nuoria elämän syrjään tarttumisessa, teen kaiken minkä voin, entinen kilpakuski Skog sanoo.
Hän lupasi tuoda ajosimulaattorin kokeiltavaksi myös WinNovan autoalan tiloihin keväällä.