A-
A+
Mikko Laakson CV:stä löytyy säestystehtäviä monien artistien taustoilta, kuten vaikka Maggie Reilly, Michael Monroe, Pete Parkkonen, Elastinen ja niin edelleen. Nyt on oman soolotuotannon vuoro, kunnes kesällä kitaroidaan taas Jari Sillanpään taustalla.
Chris-Tomas Konieczny
Ari Anteroinen
Satakuntalainen muusikko Mikko Laakso, 39, on julkaissut albumin Markan desperado. Albumia edelsivät sinkut Niemenkylän iltamat ja Markan desperado. Nimibiisi kertoo lähiöiden läpi Datsunillaan ajelevasta kaupunkicowboysta.
Niemenkylän iltamat ammentaa Laakson nuoruusmaisemista, sillä hän muutti viidenikäisenä Porista Luvian Niemenkylään, kunnes palasi täysi-ikäisenä Poriin. Nykyään koti on Helsingissä.
– Valmistuin Palmgren-konservatoriosta muusikoksi ja sittemmin Helsingin Metropoliasta musiikkipedagogiksi. Kävin myös vuoden Bostonissa Berklee College of Musicissa, Laakso kertoo.
Artisti ei itse halua lokeroida omaa musiikkiaan mitenkään.
– Minulla ole mitään musiikillista kategoriaa. Olen soittanut ja tutkinut paljon erilaista musaa.
Monien nimekkäiden, niin ulkomaalaisten kuin kotimaistenkin, artistien taustalla kitaroinut Laakso on julkaissut ennen sooloalbumin Merten legenda (2017) ja EP:n Herkkää (2020).
Onko meininki muuttunut tämän jälkeen?
– Sävelissä ja sanoissa on paljon samaa, sillä minä siellä taustalla olen. Uudelle levylle halusin enemmän sähköistä ja modernimpaa soundia. Taustalla on edelleen tarve tehdä musiikkia ja laulut syntyvät vieläkin mies ja kitara -tyylillä, Laakso vastaa.
Entä soolokeikat?
– Oman musiikin kanssa keikkailu on haastavaa, kun raha puhuu. Teen musiikkia kuitenkin ammatikseni. Täytyy miettiä mikä on kannattavaa. Luonnollisesti, kun omaa musiikkia teen, sitä haluan myös esittää.
Levyjulkkarikeikkoja on toistaiseksi kalenterissa vain yksi.
– Keikkoja olisi pitänyt sopia jo tammi-helmikuun aikana, ja se oli juuri pahinta korona-aikaa. En alkanut silloin mitään sopimaan, kun ei tiennyt, mitä tapahtuu. Yritetään syksyllä uudelleen.
Julkkarikeikka sijoittuu kotoisasti Luvian Paat Pubin kesän avajaisiin 20.5.
– Olen ottanut mies ja kitara -touhuun mukaan rytmisen efektin loopeilla ja rumpukompeilla. Teen kaiken livenä, mutta olen pyrkinyt kuulostamaan enemmältä, avaa Laakso.
Laakso toteaa, että marginaalimusiikin tekeminen, promoaminen ja esittäminen on taloudellisesti kovin hataralla pohjalla, kun laskuja pitäisi maksaa. Niinpä hän vastasi myöntävästi, kun tarjottiin pestiä Jari Sillanpään kesäkeikoille.
– Erilaisten keikkojen kalenteriin sovittaminen on oma juttunsa, sanoo Laakso.
Miehellä on lisäksi risteilylaivoilla keikkaileva Kapteenit-yhtye.
Laakso päätyi myös opettamaan musiikkia.
– Se maistuu hyvältä. Ensimmäisenä koronavuonna minulle tarjottiin töitä Nurmijärven Opistosta. Se oli taloudellisesti merkittävä juttu, mutta olen myös löytänyt opettamisen ilon. Opetan kaksi päivää viikossa yksityisoppilaita, bändejä ja teoriaa.
Tulevaisuus näyttää valoisalta.
– En sinänsä tee biisejä, mutta niitä vaan tulee. En ole koskaan istunut alas, että teenpä kappaleen.
Tulee joku idea ja aika nopeasti syntyy kappale. Biisejä tulee tasaiseen tahtiin. Jatkan siis musiikin tekemistä. Opettaminenkin jatkuu ja keikkailu tulee edelleen olemaan iso osa elämääni. Toivottavasti säestyskeikkoja tulee jatkossakin rokkareista tangokuninkaallisiin.