A-
A+
Saana Hakala kirjoittelemassa taulujensa aitoustodistuksia mukavasti lattialla istuen. Taustalla olevat taulut vasemmalta oikealle ovat ”Love Letters”, ”Karkkipäivä” ”Time To Enjoy” ja ”Every Body Is Worth Of Celebration”.
Ari Anteroinen
Eurajokelainen Saana Hakala valmistui 2014 opettajaksi ja työskenteli sen jälkeen Kokemäellä, Luvialla ja Turun yliopiston Rauman Opettajankoulutuslaitoksella. Työn ohessa hän maalasi omaa taidettaan toimien kevytyrittäjänä pari vuotta.
– Lopulta päätin sanoa itseni irti virasta. Olen ollut virallisesti yrittäjänä joulukuusta 2021, Hakala kertoo.
Mikä sai lähtemään yrittäjäksi ja perustamaan toiminimen Saana Hakala Art?
– Olen maalannut itse asiassa suht vähän aikaa. Ensin taulut menivät omalle seinälle. Sitten laitoin niitä myyntiin Instagramiin ja kauppa alkoi käydä. Tuumin, että jos maalaisin täysipäiväisesti, niin tällähän pärjää taloudellisesti. Ja jos ei pärjää, niin aina on opettajan sijaisuuksia tarjolla, Hakala vastaa.
Puoliso raivasi autotalliin työskentelytilan.
– Tienaan jo melkein enemmän kuin hän. Vinkkasinkin, että hän lähtisi yhtiökumppaniksi, kun diplomi-insinöörin työt alkavat kyllästyttämään, Hakala naurahtaa.
Hakalaa arvelutti yrittäjyydessä monikin asia, mutta hän sai apua Satakunnan Yrittäjiltä yritysneuvoja Anne Heikintalolta.
– En ole mikään Excel-tyyppi vaan enemmän sellainen taiteellinen opettaja. Mutta kaikki lähti liikkeelle yllättävän helposti ja sittemmin olen ottanut ulkopuolisen kirjanpitäjän.
Saana Hakalan omiltakin seiniltä löytyy hänen maalaamiaan tauluja, kuten tämä ”Living My Dream”.
Ari Anteroinen
Hakala maalaa oman luonnendintansa mukaan abstraktia taidetta suurella sydämellä.
– Tauluni ovat runsasvärisiä akryylimaalauksia. Osa on myös puoliesittäviä, mutta mitään muotokuvia en halua tehdä. Tauluni ovat helposti lähestyttävää sisustustaidetta, Hakala kuvaa.
Tyypillinen asiakas on Hakalan mukaan pääkaupunkiseudulla asuva hieman varakkaampi nainen.
– Melkein kaikki taulut lähtevät postiosoitteiden mukaan sinne päin.
Kuinka vaikeaa on määritellä työlleen ja teoksilleen hinta?
– Se on vaikeaa. Materiaalit maksavat per taulu noin satasen ja keskimäärin yhden taulun maalaamiseen menee kolme päivää. Hinta täytyy laskea niin, että sillä elää, Hakala toteaa.
Hakala on huomannut, että kun hinta on korkeampi, se herättää asiakkaan kiinnostuksen.
– Olen nostanut hintoja vähitellen ja nyt on hyvä kate. Tarkoitus ei ole koko ajan nostaa hintoja.
Parhaimmillaan myydyksi saattaa mennä 10–15 taulua viikossa.
Hakala ei ole innostunut pitämään näyttelyitä, sillä kauppa käy muutenkin.
– Joskus kun pistän kuvan Instagramiin, niin tunnin päästä taulu on jo myyty! Näyttelyjä on pyydetty, mutta siitä olisi myös kuluja, kuten tilan vuokra. Olisivathan näyttelyt hyvä merkintä CV:ssä, mutta onko siitä lopulta hyötyä, Hakala pohtii.
Hakala rohkaisee yrittäjyyteen.
– Kannattaa kokeilla. Jos ei suju, niin aina saa muutakin työtä. Kaikille ei yrittäjyys sovi. Tämä on kuitenkin aika yksinäistä hommaa, eikä laiskotella passaa. Vaaditaan organisointikykyä.
Ari Anteroinen