A-
A+
Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen vaihteeksi kotona Ihodessa, minne hän sijoittaa myös oman lempiruokansa – se on isä-Timon valmistama sorsapaisti.
KUVA: SV Asko Tanhuanpää
SV ASKO TANHUANPÄÄ
Tulevan syyskuun alku on ympäröity Emmiina Lehtosen kalenterissa paksulla punaisella – Pyhärannan Ihodesta kotoisin oleva 24-vuotias Emmiina on tuolloin elämänsä toistaiseks suurimman haasteen edessä, kun hän edustaa Suomea nuorten kokkien MM-kilpailussa Taiwanissa.
Tampereen Ammattikorkeakoulun restonomilinjalla opiskeleva Emmiina Lehtonen voitti Paistinkääntäjien Oulussa järjestämän Suomen finaalin ylivoimaisesti yhdeksän pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen kilpailijaan. Kehuja voittajalle tuli niin keittiötyöskentelystä, menun yhtenäisyydestä kuin ruoan makuominaisuuksistakin.
– Pakko myöntää, että voitto yllätti. Kilpailu ei nimittäin tuntunut menevän mitenkään hyvin, Emmiina tunnustaa.
Oulussa alkuruoan pakolliset ainekset olivat kokonainen kuha ja pinaatti. Pääruoan ykkösraaka-aine oli broileri ja jälkiruoan puolestaan puolukka sekä karkea riisijauho. Aikaa aterian valmistamiseen annettiin kolme tuntia.
– Juuri ennen finaalin alkua tuli sitten yllätys, kun meille ilmoitettiin, että broileri pitää taikinoida. Muutamalla kilpailijalla taisi mennä siinä vaiheessa sormi suuhun.
Emmiina Lehtoselle voiton tuoneessa menussa alkuruokana tarjottiin kuha-pinaattipallo, pinaatti-palsternakkapyree, kuhannahkasipsejä ja vielä kuhan evistä friteerattuja wingsejä.
– Pääruokana oli vanilja-kurpitsarisottoa, basilika-broilerirullaa, paistettua kurpitsaa ja marinoitua herkkusientä sekä citruskastiketta, Emmiina kertaa.
Aterian kruunasi puolukkajäädyke kinuskilla, rosmariinimarinoitua puolukkaa ja friteerattua rosmariini-puolukkapuuroa.
Palkinnoksi Vuoden nuorelle kokille annettiin muun muassa taulu, 69-kerroksinen japanilainen huippuluokan kokkiveitsi, lahjakortti, tarjotin ja Metoksen matkakäyttöön tarkoitettu induktioliesi.
Emmiina Lehtonen on jo ehtinyt aloittaa harjoittelun Taiwania ajatellen valmentajansa, TAMK:n Catering Sudion Arja Luiron johdolla. Luvassa on yhteisiä harjoittelusessioita myös MM-kisoissa aiempina vuosina mukana olleiden suomalaiskokkien kanssa.
Nuorten kokkien MM-kilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1977, minkä jälkeen Suomeen on tullut kaksi voittoa. Arto Rastas oli paras 2005 ja Lasse Koistinen 2009. Laura Virolainen sijoittui kolme vuotta sitten kakkoseksi,
– Minun tavoitteistani on turha kysyä. Jos sellaisen kertoisin, niin sitten se pitäisi myös saavuttaa, Lehtonen naurahtaa.
Emmiina Lehtosen tie menestyväksi kokiksi käynnistyi Rauman merikoulusta, jonka kolmivuotiselta ravintolakokkilinjalta hän valmistui vuosikymmenen vaihteessa. Jatkossa Emmiina on saanut nauttia useammankin huippukokin monissa huippuravintoloissa.
– Tässä vaiheessa kuuluu antaa kiitosta niille, joille kiitos kuuluu. Minä en olisi nyt tässä ilman ravintolakokkilinjalla opettaneita Jukka Mäkistä ja Tanja Roinilaa. Heiltä sain erinomaiset eväät matkalleni.
– Ravintola Goton Teemu Laurell ja Juho Jokela, Chef & Sommelierin Sasu Laukkonen, Ravintola C:n Ilkka Isotalo ja tietysti nykyinen opettajani Arja Luiro ovat niitä, jotka ovat myöhemmin tuoneet uutta ajatusmaailmaa työhön ja tekemiseen, kiittelee Emmiina.
Raumalaisen Goton, helsinkiläisen Chef & Sommelierin ja tamperelaisen C:n lisäksi Emmiina Lehtonen on työskennellyt muun muassa oslolaisessa kolmen Michelin-tähden Maaemo-ravintolassa. Uusia ajatuksia ja oppia hän on ammentanut lisäksi neljä kuukautta kestäneeltä vaihtojaksolta Korean pääkaupungista Soulista.
– Yksi opettavaisimmista kokemuksista oli Chef & Sommelier, missä sain toimia myös salissa tarjoilijana kokinvaatteet päällä. Sen jälkeen ei ole tarvinnut enää jännittää asiakkaan kohtaamista. Haluan koko ajan kehittyä työssäni ja jokainen uusi paikka antaa aina uusia tapoja toimia.