A-
A+
Puolet Coxan ylilääkäri Teemu Moilasen ajasta on potilastyötä ja toinen puoli hallinto- ja toimistotyötä.
Salli Saastamoinen
SV SALLI SAASTAMOINEN
Vuonna 2018 Coxassa tehtiin yli 4 500 tekonivelleikkausta. Kaikilla osa-alueilla myös kansainvälisillä mittareilla mitattuna tulokset ovat huippuluokkaa.
– Leikkaus tunnetaan ja osataan hyvin. Tunnemme myös vaarat ja osaamme ennustaa potilaalle, kuinka toimenpide menee, mitkä ovat hankalat vaiheet ja mihin pitää kiinnittää huomiota. Kun keskitytään yhteen asiaan, kuten tekonivelleikkauksiin, ja tehdään sitä paljon, taso paranee. Lisäksi olemme onnistuneet rekrytoinnissa, kertoo johtava ylilääkäri Teemu Moilanen.
Missä vaiheessa tekonivelleikkaus kannatta tehdä, riippuu potilaan tarpeesta.
– Kipu ja toimintakyvyn rajoittuminen on subjektiivista. Niille ei ole muuta mittaria kuin potilaan kertomus. Henkilöä, joka ei pidä liikkumisesta, kipu ja toiminnalliset rajoitukset eivät juuri haittaa, mutta heillä, joille liikkuminen on elämän eliksiiri, rajoitus on valtava. Jos arki sujuu, vaikka vaivaa onkin, ei ole kiire leikkaukseen, mutta jos särky ja liikkuminen vaikeuttavat jo kotitöiden ja kauppa-asioiden hoitamista, kannattaa harkita tekoniveltä.
Leikkaus menee yleensä hyvin, jos valmistautuminen – terveydentila, iho ja infektiovaaran torjunta, lihaskuntotreenit ja henkinen valmius – on hoidettu.
– Huonosti valmistelluissa leikkauksissa riskit ovat selvästi isommat. Esimerkiksi päivystysleikkauksissa, vaikka niissä tehdään samanlainen tekonivel, komplikaatiovaara on suurempi. Paras lähtökohta hyvään lopputulokseen on hyvä valmistelu. Potilas tietää mihin on tulossa, kirurgi on tutkinut hänet, tehnyt huolelliset suunnitelmat ja leikkaussalissa on osaava tiimi.
Pienet komplikaatiovaarat kuuluvat kaikkiin leikkauksiin.
– Mahdolliset komplikaatiot käydään aina potilaan kanssa läpi ennen leikkausta. Kun potilas pistää vaakakuppiin pahasti särkevän nivelensä ja mahdolliset riskit, valitsee hän yleensä leikkauksen.
Infektiovaara on pieni, yksi prosentti.
– Uusintaleikkauksissa se on tuplasti suurempi. Se johtuu arpikudoksesta, missä verenkierto on aina huonompi sekä nivelessä olevasta vieraasta esineestä.
Ammattilaisen näkökulmasta polven ja lonkan leikkauksessa ei ole isoa eroa.
– Molemmissa on omat haasteensa ja vaikeutensa. Ei voi sanoa, että toinen olisi helpompi kuin toinen.
Polvileikkauksen jälkeinen kuntoutus on haastavampaa, koska särkyä on selvästi enemmän kuin lonkkaleikkauksen jälkeen.
– Jos joku sanoo, ettei polvileikkauksen jälkeen tarvinnut särkylääkettä, voi miettiä muistinsa pelaamista. Lonkan kanssa pääsee helpommalla, sillä lonkka lähtee ikään kuin itsekseen toimimaan. Polvi pitää laittaa liikkeelle, tehdä treenaamalla toimivaksi.
Kipu ei jää leikkauspöydälle?
– Sanonta on vanha slogan. Varsinkaan polvileikkauksen jälkeen kipu ei jää leikkauspöydälle, vaan hiipuu pois kahden–kolmen kuukauden kuluessa. Kuntoutusvaihe on haastava. Se käydään läpi ennen leikkausta ja potilas tietää mihin on ryhtymässä. Slogania mieluummin sanoisin, että kuntoutuksen jälkeen nivel on hyvä ja sen kanssa voi elää ilman jatkuvaa kipua. Tekonivel on korvikenivel, mutta paljon parempi kuin oma huono.
Tapaturmissa, kuten kaatuessa, tekonivel menee harvoin rikki, mutta luu sen ympäriltä voi murtua ja tekonivel irrota luustosta.
– Murtuma johtaa yleensä tekonivelen uusintaleikkaukseen. Se tehdään päivystysleikkauksena niin kuin mikä tahansa murtumaleikkaus.
Kun tekonivel laitetaan, ei voi koskaan sanoa, ettei siihen tarvitse palata.
– Tekonivelet ovat mekaanisia laitteita. Ne voivat vikaantua. Siihen voi tulla infektio, se voi kulua tai tekonivel voi irrota luukiinnityksestä.
Nykytilaston mukaan ensimmäisen kymmenen vuoden aikana vain viisi prosenttia tekonivelistä leikataan uudestaan ja 20 vuoden kestävyyskin on 70-80 prosenttia.
– Kestävyys on sidoksissa myös ikään. 50-vuotiaana tehdyllä tekonivelen kuluminen ja uusintaleikkaukset ovat tavallisempia kuin 70-vuotiaana tehdyllä, koska käyttö on kovempaa. Voisi ajatella, että yli 60-vuotiaana tehdyissä tekonivelleikkauksissa kuluminen on harvoin ongelma.