A-
A+
Lavastusmestari Markku Myllymäki kertoo, että Pelle Hermannin sirkusvaunu on kuusi metriä pitkä ja kaksi metriä leveä. Siinä on kupera katto ja pyörät alla.
Viime viikon perjantaina VT2:lla välillä Nakkila-Pori erikoinen kuljetus sai osakseen pitkiä katseita. Traktori veti perässään iloisen punavihreää vankkurivaunua. Ohikulkijat saivat tietämättään kurkistuksen seuraavaan Pelle Hermanni-elokuvaan. Siinä nimittäin vietiin Pelle Hermannin sirkusvaunua kohti Kirjurinluodolla sijaitsevaa kuvauspaikkaa.
Artista Filmin lavastaja, Palukselta kotoisin oleva Markku Myllymäki kertoo, että yhden vaunun rakentamiseen meni noin kolme viikkoa. Lavasteet tehdään aina Villilän tuotantohallissa mahdollisimman valmiiksi asti, ja kuljetetaan kuvauspaikalle suurina elementteinä.
Uuden Pelle Hermanni elokuvan kuvaukset alkoivat Kirjurissa tiistaina, mutta Myllymäki ja lavasteryhmä olivat paikalla jo viikkoa aikaisemmin. Lavasteryhmän käsissä kuvausalueelle kohosi pieni asuntovaunu- ja telttakylä. Teltat vuokrattiin sellaisenaan ja asuntovaunut teipattiin iloisen väriseksi. Teltoista suurin on neljämastoinen ja neljän metrin korkuinen. Sen pystyttämiseen tarvittiin jopa parikymmentä ihmistä. Loppusilauksena alueelle ripustettiin värikkäitä viirejä ja valonauhoja.
Lavasteryhmän urakka ei pääty lavasteiden valmistumiseen, vaan heitä tarvitaan myös kuvausten aikana. Lavastajat siirtelevät ja kääntelevät lavasteita sitä mukaan, kuin kohtaukset ja kameroiden kuvakulmat sitä vaativat. Kun pari viikkoa kestävät kuvaukset Kirjurinluodossa ovat ohi, on koko telttakylä saatava purettua vain reilussa vuorokaudessa. Sitten jatketaan jo seuraavaan paikkaan.
Seuraavaa Pelle Hermanni -elokuvaa kuvataan parhaillaan Kirjurissa.
Elokuvaa varten on rakennettu kaksi vankkurivaunua. Toinen on taustalla näkyvä sininen takuri Maxin vaunu.
Markku Myllymäki täyttää heinäkuussa 72 vuotta, mutta jaksaa aina vain loihtia lavasteita elokuviin. Myllymäki on asunut koko ikänsä Kullaan Paluksella. Hän pääsi isänsä kanssa talonrakennustyömaille jo poikasena, ja työkalut ovat pysyneet kädessä nuoresta pitäen. Metallityötkin mieheltä onnistuvat ja hän tekee nekin lavasteisiin itse.
Konepajakoulusta levysepäksi valmistuttuaan Myllymäki työskenteli 25 vuotta Rosenlewillä ja Rauma Repolassa eri työtehtävissä. Niiden töiden loputtua 90-luvulla Myllymäki veti erilaisia työttömien kursseja. Erään kerran työvoimatoimistosta tuli soitto. Myllymäeltä tiedusteltiin sopivaa miestä projektiin, jossa piti osata rakentaa vanhasta hirrestä.
– Totesin, että ei ole nyt sellaista miestä. Mutta aloin miettimään, että miksen itsekin voisi mennä, kun ei ollut silloin juuri tiedossa mitään muutakaan.
Vasta työmaalla kävi ilmi, että rakennusprojektin tilaaja olikin tuttu mies. Ohjaaja Timo Koivusalo oli tullut tutuksi Myllymäelle jo Kulkuri ja Joutsen -elokuvaa kuvattaessa Paluksen työväentalolla. Myllymäki sai Koivusalosta hyvän vaikutelman heti ensimmäisestä projektista lähtien. Eivätkä vuodet ole sitä muuttaneet.
– Jollei Timon kanssa tule toimeen, niin kannattaa katsoa peiliin, Myllymäki sanoo.
Pian alettiinkin jo tekemään Sibelius -elokuvaa, jossa Myllymäki toimi lavastajana. Elokuvamaailma imaisi Myllymäen mukaansa, ja sillä tiellä hän on edelleen kahdenkymmenen vuoden ja lukuisten lavastusprojektien jälkeen.
Lavastaja tekee tiivistä yhteistyötä elokuvan ohjaajan kanssa suunnitteluvaiheesta lähtien.
– Että tiedetään, mitä ohjaaja haluaa, ja millainen näkemys hänellä on.
Usein lavastajan täytyy myös tarkkaan perehtyä elokuvan aikakauden rakennus- ja sisustustyyliin. Esimerkiksi Olavi Virta elokuvaa varten lavastettiin Merituulikadun asunto, jossa Virta asui menestyksen vuosinaan.
- Se oli sen ajan luksusta. Oli lasitiiliseinää ja akvaario seinän keskellä, Myllymäki kertoo.
Artista Filmin elokuvalavasteet pyritään säilyttämään ehjänä ja käyttämään uusiksi tulevissa elokuvissa. Lavasteet rakennetaan tukeviksi ja turvallisiksi, mutta kuitenkin niin, että ne voidaan kuvausten jälkeen purkaa.
Myllymäki on nähnyt, kuinka isommissa tuotantoyhtiöissä kuvausten jälkeen lavasteet usein lentävät roskalavalle. Pääkaupunkiseudulla varastointitila on kallista, mutta Nakkilassa lavasteiden ja rekvisiitan säilyttäminen kannattaa.
Mahdollisuus käyttää elementtejä uudelleen on Myllymäelle tärkeä asia. Artista Filmin varastot Nakkilassa ovat täynnä erilaisia ovia, ikkunankarmeja, seinäelementtejä ja niin edelleen. Joukosta löytyy vielä sellaisiakin elementtejä, joita on käytetty vuonna 2003 julkaistussa Sibelius -elokuvassa.
– Sieltä vaan sitten valitaan seuraavan elokuvan aikakauteen sopivat ovet ja ikkunat, ja maalataan ne, Myllymäki sanoo.
Elokuvalavasteet rakennetaan tukeviksi ja turvallisiksi, mutta ne pitää saada myös purettua nopeasti ja ehjänä.
Myllymäki kertoo, että Pelle Hermannin vaunun ulkoseinissä on salaluukkuja, joista kamera pääsee kuvaamaan vaunun sisälle paremmasta kuvakulmasta.
Teksti ja kuvat: Pauliina Vilpakka