A-
A+
Pajasilta ja Pyhän Ristin kirkko 1910-luvulla ja 2018. Yrjö Juuruskorven kuva on otettu aamuyöllä, jolloin valo on kauneimmillaan.
SV Asko Tanhuanpää
SV ASKO TANHUANPÄÄ
Helsinkiläinen diplomiarkkitehti Bernd Henrik Aminoff teki näin jälkikäteen ajatellen kesällä 1938 korvaamatonta työtä ikuistamalla kamerallaan Vanhan Rauman jo tuolloin idyllisiä rakennuksia ja pihoja. Kuvat ovat nykyisin Museovirastossa, mistä raumalainen historian ja valokuvauksen harrastaja Yrjö Juuruskorpi ne löysi.
– Osa Aminoffin kohta 30 vuoden takaisista kuvista on käytetty Vanhaan Raumaan sijoittuvan Raum enne ja ny -katselukirjasen kakkososassa. Niiden rinnalle olen ottanut nykypäivän kuvan mahdollisimman tarkkaan samasta paikasta, Juuruskorpi selvittää.
– Mukana on toki muitakin historiallisia kuvia, vanhimmat niistä on otettu jo 1800-luvun puolella, hän tarkentaa.
Vanhoja valokuvia ja postikortteja jo pitkään keräillyt Yrjö Juuruskorpi sai idean uusien kuvien ottamisesta vanhojen rinnalle vuonna 2016 hankkiessaan uuden peilittömän kameran. Sen terävyysaste vastasi vanhoja otoksia eli vertailu tuli mahdolliseksi.
– Viime vuonna julkaistiin Raum ennen ja ny ykkösosa, eikä tämä tähän jää. Ehkä teen seuraavan vanhoja ilmakuvia hyödyntämällä tai sitten aiheena voisi olla kanaali ennen ja nyt, Juuruskorpi miettii.
Yrjö Juuruskorven into on liki käsin kosketeltava miehen esitellessä uuden kirjan kuvia ja kohteita. Hän paljastaa kiertäneensä tarkalleen samoja jalanjälkiä, joita arkkitehti Aminoff 1938 tallasi. Reitistä on kirjassa myös kartta, jota yhdessä kuvien kanssa käyttäen pääsee helposti sisään Vanhan Rauman henkeen ja ytimeen.
– Minulle selvisi sekin, että Vanhassa Raumassa on jopa tuhat vuotta vanha luhtiaitta, joka on ilmeisesti siirretty tänne Sonkin tilalta Laitilasta. Ikävä kyllä aitasta on vain puolet jäljellä. Se nimittäin sahattiin kahtia, jotta saatiin tehtyä parkkipaikka, paljastaa Juuruskorpi.
Raum ennen ja ny 2 on myytävänä raumalaisissa kirjakaupoissa ja matkailukohteissa.