A-
A+
Piispa Mari Leppänen (oikealla), lääninrovasti Heimo Hietanen ja hyvinvointijohtaja Kirsi Varhila keskustelemassa ennen tilaisuuden alkua.
Heli Kokko
"Järjestöjen toimintaedellytykset tulee turvata uuden avustusjärjestelmän kautta"
Heli Kokko
Tämä tarkoittaa Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtajan Markku Kivisen mukaan sitä, että Satakunnan hyvinvointialueen noin 10 000 sosiaali- ja terveysalan työntekijän lisäksi mukaan lasketaan 3 000–4 000 sote-yritysten ja kolmannen sektorin työntekijää, kun ihmisten palveluja kehitetään.
Kivinen puhui Porissa 16. kesäkuuta aluevaltuutetuille tarkoitetussa tilaisuudessa, jossa aiheena oli julkisen sektorin, yritysten, yhteisöjen ja kirkon kumppanuusmalli. Puheenvuoron esittivät Satakunnan hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila ja arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen sekä Satakunnan yhteisökeskuksen toiminnanjohtaja Milja Karjalainen ja lääninrovasti Heimo Hietanen.
Kaikki osapuolet pitivät tärkeänä, että julkinen sektori, yritykset ja kolmas sektori tekevät entistä tiiviimpää yhteistyötä.
Markku Kivisen mukaan pitää erottaa palvelujen järjestäminen ja tuottaminen ja asettaa samanlaiset laatuvaatimukset niin yksityisen kuin julkisen puolen tuottamille palveluille ja palvelut pitää saada vertailukelpoisiksi. Kivinen otti esille myös palvelusetelin alhaisen käytön.
Kirsi Varhila oli hänkin sitä mieltä, että yksityisiä ja julkisia palveluntuottajia pitää arvioida samalla tavalla ja että järjestäminen ja tuottaminen on erotettava toisistaan. Samoin Varhila korosti, että koko osaamispotentiaali on hyödynnettävä. Sen sijaan palvelusetelissä hän näki kehittämisen varaa.
– Palveluseteli on hyvä, jos sen hinta on yhdenvertainen kaikille, mutta jos sitä voivat käyttää vain ne, joilla on varaa maksaa palvelusetelin erotus, se ei ole sitä mitä minä edustan.
Piispa Mari Leppänen painotti, että uuden keskellä tarvitsemme toisiamme.
– Satakunnassa on 18 seurakuntaa, niissä 750 työntekijää, joista 200 rajapinnassa sote-palveluiden kanssa ja lisäksi valtava määrä vapaaehtoisia.
– Seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät paljon työtä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä ei ole puuhastelua, vaan merkittävä osa palveluketjua.
Piispa arvostaa sitä, että hyvinvointialueen rakentamisessa kuullaan yrittäjien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöitä. Sen sijaan hän on huolissaan järjestökentän rahoituksesta, se täytyy jollain tavalla turvata.
Satakunnassa on 4 500 rekisteröityä yhdistystä. Milja Karjalainen muistutti, että yhdistykset eivät tee pelkästään täydentävää työtä, vaan ne ovat kriittinen osa ihmisten palveluja. Vapaaehtoisjärjestöillä on kokemustieto varsinkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten arjesta.
Karjalainen kiitteli, että järjestöt on otettu hyvin mukaan sote-valmisteluun. Myös hän oli huolissaan sote-järjestöjen avustuksista: järjestöjen toimintaedellytykset tulee turvata uuden avustusjärjestelmän kautta.