A-
A+
Yrittäjä & Talous -liitteemme teemana on aluevaalit ja soteuudistus. Ennakkoäänestys on ollut jo käynnissä ja varsinaista vaalipäivää vietetään tulevana sunnuntaina. Silloin valitaan päättäjät suuren luokan soteuudistuksen luottamusjohtoon. Satakunnan Yrittäjien jäsenyrittäjiä on mukana vaaleissa lähes 60 ympäri maakuntaa, eri puolueista. Hyvinvointialueemme liikevaihto on miljardin verran ja julkisen sektorin omaa henkilökuntaa siirtyy 9 000 henkilöä sotepuolelta ja 300 henkilöä pelastustoimesta. Lisäksi alalla työskentelee yrityksien ja yhdistyksien sotehenkilöstö, joka on yli 5 000 henkilöä. Näin ollen koko henkilöstö on lähes 15 000. Hyvinvointialueemme haasteita ovat rahojen riittävyys, suuri hoitajapula sekä siirtymän hallittu käyttöönotto ja toimiva organisoituminen.
Aloitusvaiheessa on tärkeää varmistaa koko henkilöstökapasiteetin maksimaalinen käyttöönotto. Tämä tarkoittaa, että silloin hyvinvointialueella otetaan käyttöön monituottajamalli, jossa yritykset ja kolmas sektori ovat mukana kumppaneina ja osaltaan tuottavat koko kapasiteetilla palveluita hyvinvointialueelle. Uusien valtuutettujen ensimmäinen tehtävä onkin varmistaa, että Satakunnan hyvinvointialueen palvelustrategiaan kirjataan monituottajamalli ja sitä toteutetaan yhteisellä kumppanuusmallilla, jota Satakunnan Yrittäjien soteprojektiryhmä on ollut mukana valmistelemassa. Lain mukaan hyvinvointialueella on oltava riittävä oma palvelutuotanto, mutta täsmällistä määritelmää riittävyydelle ei ole kirjattu. Tällöin määritetään hyvinvointialueen valtuustossa palvelustrategiaan, paljonko palveluita voidaan ostaa yksityisiltä yrityksiltä ja kolmannelta sektorilta. Monituotuottajamallilla varmistetaan paremmin työvoiman riittävyys ja seitsemän päivän hoitotakuun toteutuminen.
Palvelustrategiaan on hyvä kirjata myös, että asiakkailla on valtaa valita palvelutuottajansa eri vaihtoehtojen joukosta. Hankinnat tulee toteuttaa siten, että pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on mahdollisuus menestyä tarjouskilpailuissa. Tärkeää on hyväksyä myös osatarjoukset. Satakunnan hyvinvointialueen strategiaan on hyvä kirjata sellainen kustannuslaskentajärjestelmä ja laatujärjestelmä, joiden avulla voidaan helposti ja vertailukelpoisesti mitata palvelun hintaa ja laatua tasapuolisesti, niin julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottajien kesken.
Hyvinvointialue tarvitsee palveluita paljon myös soteyritysten ulkopuolelta, kuten esimerkiksi ruoka-, kuljetus-, vartiointi- ja kunnossapitopalvelut. Näillä aloilla yrityksillä on toimivat markkinat ja tällöin hyvinvointialueen on syytä jättäytyä omien osakeyhtiöiden ja liikelaitosten perustamiselta.
Paljon on kuluvan vuoden aikana tehtävää. Tarvitsemme aluevaltuustoon monen alan osaajia. Yrittäjäehdokkaista löytyy osaamista sote-alalta, johtamisen ja talouden osaamista, innovatiivisuutta ja kehittämisideoita sekä ennen kaikkea asiakaslähtöisyyttä.
Valitaan valtuustoon yrittäjä, niin varmistamme tulevaisuudessa paremman hoidon.
Markku Kivinen
Toimitusjohtaja, Satakunnan Yrittäjät