A-
A+
KUVA: Johanna Kinnari
Olemme vuosikausi kuulleet, että sote-sektorilla on vaikeuksia: kustannukset karkaavat, palvelut heikkenevät, päivytyksiin joutuu odottamaan viikkotolkulla, mielenterveyspalvelut ovat retuperällä ja vanhuksia ei hoideta kunnolla.
Viimeiset arviot kustannuspaineista ovat karmaisevat. Jo nykyisin sote-sektorilla käytetään rahaa 21 miljardia euroa vuodessa ja arvion mukaan summa kasvaa 6 miljardilla eurolla seuraavan 10 vuoden aikana. Siis mikäli jatketaan nykyisillä toimintavoilla.
Kriisitunnelmissa emme pysty analysoimaan asioita toisesta näkökulmasta. Hyvin helposti jumiudumme vanhoihin toimintamalleihin ja uskomme, mitä instituutioiden edustajat meille sanovat. Kun toimitaan vanhalla tavalla, ei tarvitse millään tavoin haastaa itseään.
Todellisuudessa sote-uudistusta ei ole vielä tehty. Nyt on päätetty vasta perusrakenteista. Vajaan parin viikon päästä valituilla uusilla aluevaltuuston jäsenillä on kaikki avaimet käsissään. Kysymys on uskalluksesta, kiinnostuksesta uusiin näkökulmiin ja kyvystä päättää uudella tavalla.
Olemmeko ajatelleet, että monet asiat tulevat nykyisin halvemmaksi kuin aikaisemmin. Monia asioita voidaan tehdä nyt, mitä ei voinut tehdä muutamia vuosia sitten. Mikäli korona olisi tapahtunut 1980-luvulla, olisiko sen ajan teknologioilla voinut siirtyä etätöihin muutamassa päivässä? Tuskin.
Voisiko uusien aluevaltuutettujen kysymykset kuulua: Miten tehdään nykyistä pienemmillä kustannuksilla neljä kertaa parempaa laatua? Mitkä ovat todelliset ja vertailtavat kustannukset eri palvelun tuottajilla? Mikä on yksittäisen hoitotoimenpiteen kustannus? Kuinka korkeaksi kustannus nousee, kun ihminen on kauan hoitojonossa tai sairauspäivärahalla? Mikä on lopulta laatua?
Asiakaskokemus voisi olla yksi laadun tae. Toteutuuko sellainen asiakaskokemus emotionaalisesti ja fyysisesti, mitä asiakkaalle on luvattu. Henkilöstön tyytyväisyys on toinen laadun tae. Mikään sellainen ei voi olla laatua, jos esimerkiksi sitä tekevät hoitajat uupuvat. Kaikki tietävät, että tyytymätön työntekijä ei ole kovinkaan tuottava, ainakaan pitkän aikaa.
Nyt malli on rakennettu siten, että mitä enemmän käytät rahaa, sitä enemmän saat rahaa. Malli on rakennettu myös julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin vastakkainasettelulle. Puhutaan aivan liian vähän laadusta ja mitataan liian vähän palvelujen hintaa ja laatua. Laaduttomuus maksaa miljardeja. Kyllä, uudet valtuutetut ovat paljon vartijoina.
Harri Jaskari
Johtaja, Suomen Yrittäjät